Home > Oostendse WZC De Drie Platanen en Sint-Monica brengen leuk boekje ‘Zwiegen en eten’

Oostendse WZC De Drie Platanen en Sint-Monica brengen leuk boekje ‘Zwiegen en eten’

Geschreven op 3 juli 2021 om 10:20 door Mario De Wilde

De Oostendse woorzorgcentra De Drie Platanen en Sint-Monica maakten in covid-tijden gebruik om even te polsen bij de bewoners en hun familie of er nog oude recepten te bespeuren waren, schotels die vandaag nauwelijks nog bekend zijn en toch overheerlijk zijn. Algemeen directeur Françoise Van Hoorebeke bundelde het met de medewerkers in een mooi gezellig leesbaar boekje, vol symboliek en heimwee naar de keuken van moeder de vrouw, bol van de recepten die niet mogen verloren gaan.

Het idee rijpte verder bij het woonleefteam, aan de hand van de vele oude recepten die de bewoners zich herinnerden. Die kwamen al eens ter sprake wanneer er over eten werd gepraat in het woonzorgcentrum. Lekkere gerechten die we nu nog altijd maken, bizarre gerechten gegroeid uit de schaarste van de oorlog maar die intrigeren, lang vergeten gerechten die lekker in de oren klinken.

Algemeen directeur Françoise Van Hoorebeke: “We vroegen bewoners naar hun lievelingsgerecht, we gaven een aantal van die recepten aan topchefs die er kritisch naar keken en er een eigen twist aan gaven. We vroegen bekende mensen uit de omgeving van Oostende naar hun lievelingsrecept en we ontvingen een paar heerlijke recepten en tips van diverse topchefs.”

SOEP VAN FRUIT

De Vlaming en zeker de West-Vlaming is een levensgenieter, altijd tuk op iets lekkers om te eten en te drinken. Maar samen eten is ook thuis komen bij elkaar, delen van onze overvloed met wie je liefhebt en koestert. Ook dit aspect voel je in het kookboekje. Altijd is er wel een verwijzing naar kinderen of kleinkinderen. De bouillon die de kleinkinderen vies klinken vonden en soep van fruit en groenten noemden, omdat de wortels erin zo zoet smaakten. De eierkoeken die gemaakt werden als het wat feestelijker mocht, want boterkoeken kwamen nog niet in huis. De pannenkoeken volgens het recept van oma, die klaargemaakt door de dochter nooit zo lekker smaakten.
Zo heeft elk familierecept zijn charmes. En kan al eens verrassen: wat dacht je van Konijn zonder pruimen?

ZWIEGEN EN ETEN

De titel van het kookboekje kozen de bewoners zelf en verwijst naar de veelgebruikte uitspraak Zwiegen en eten! zoals het in lang vervlogen tijden. Aan tafel werd door de kinderen gezwegen. Bord leeg eten en zeker niet opvallen.
De recepten werd gebundeld in een leuk boekje met daarbij tongstrelende schotels, die we in onze jeugd onder de tand kregen, maar intussen zo goed als verdwenen zijn. Vandaag kijken we er reikhalzend naar uit dank zij de bewoners van de De Drie Platanen en Sint-Monica, recepten aangevuld met tips van chefs Jelle Devisch, Frans Saint Germain (Père et Mère, Diksmuide), Michiel Rabaey (Storm, Oostende), Tuige Vermeire (L.E.S.S. Eatery, Brugge) en onder andere Pieter-Jan Rombaux (Bistro Rombaux, St-Kruis Brugge). Het is dan ook genieten van Oorlogsmayonaise, Bronne’s Patattekoeke, Bloemkoolsmeus met grijze garnalen, Eieren in papsaus en onder andere Soep van fruit en groenten.

SPAGHETTI A LA PAPA BURGEMEESTER BART TOMMELEIN

Naast de bewoners van de woonzorgcentra zorgden ook enkele bekende Vlamingen voor enkele gerechten uit de keuken van grootmoeder. Pittig was de voorstelling van de jeugdige tafelgeneugten van burgemeester Bart Tommelein die gek is van de Spaghetti à la Papa. De burgervader kan de keuken van vroeger zeer waarderen en geniet er nog van als hij vertelt hoe hij instructies meekreeg van “De Kolonel” om eventueel zelf eens aan de stoof te staan. Tot groot jolijt van de bewoners van de woonzorgcentra.

‘Zwiegen en eten’ is te koop aan de democratische prijs van 12 euro. Algemeen directeur Françoise Van Hoorebeke: “We dagen de lezer uit om meerdere gerechtjes uit te proberen in de huiselijke kring en ons een foto met commentaar naar ons door te sturen: wzc Sint-Monica, Ooievaarslaan 1, 8400 Oostende of via fvh@st-monica-oostende.be

Door Georges Keters

Op de foto Chef Pieter-Jan Rombaux, burgmeester Bart Tommelein, algemeen directeur Françoise Van Hoorebeke, de initiatiefnemers Hanna en Glenn en bewoner De Drie Platanen. (Foto Georges Keters)

9 reacties

Dorine Verplancke
Geschreven op 2022-11-21 16:00:35
Graag zou ik 2 boekjes willen kopen , super tof boekje ,Heb het al eens kunnen lenen . Alvast bedankt grt Dorine
Kerkhofs Rita
Geschreven op 2022-08-21 12:14:13
Zou graag dit kookboekje willen bestellen maar hoe of waar?
Nancy Lambrecht
Geschreven op 2021-09-16 13:44:14
Ja, dit boekje wil ik ook wel kopen ... waar en hoe ???
Rosseel Yvette
Geschreven op 2021-07-24 11:33:16
Waar kan ik het boekje bestellen of kopen. Dank
Pattyn Dorine
Geschreven op 2021-07-23 18:04:51
Eveneens als zovele voor mij , waar kan ik dit kopen .grtjs
Guido poot
Geschreven op 2021-07-23 10:21:19
Zelfde vraag : waar is dat boekje te verkrijgen ?
annemie
Geschreven op 2021-07-23 08:29:31
zelfde vraag : waar is het te koop ?
Joke Calliauw
Geschreven op 2021-07-23 07:38:26
Hallo, waar kan ik dit kookboekje kopen? Mvg
Sabrina Keukelinck
Geschreven op 2021-07-22 22:36:24
Beste, Waar kan ik dat receptenboek kopen? Mvg

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.