Home > Oostends Street Art Festival The Crystal Ship: nieuwe datum juni 2021

Oostends Street Art Festival The Crystal Ship: nieuwe datum juni 2021

Geschreven op 16 maart 2021 om 15:18 door Mario De Wilde

De aanhoudende coronasituatie zorgde ervoor dat Toerisme Oostende vzw besliste om Street Art Festival The Crystal Ship uit te stellen. Door reisrestricties kwam de komst van de internationale artiesten in het gedrang. De editie van 2021 zal daarom niet tijdens de paasvakantie, maar wel van 12 tot 20 juni plaatsvinden. Het kunstenfestival The Crystal Ship vindt jaarlijks in de paasvakantie plaats in Oostende. Het staat traditioneel symbool voor de kick-off van de lente-evenementen, maar door corona wordt deze kleurrijke start uitgesteld naar juni.

Burgemeester Bart Tommelein: “De paasvakantie wordt al sinds 2016 gekleurd door nieuwe werken van The Crystal Ship. Internationale artiesten werken wekenlang aan gigantische muurschilderingen en zowel het proces om hen te volgen als de oplevering van de fantastische werken, lokt traditiegetrouw heel wat extra bezoekers. Dit jaar kiezen we er voor om naar juni te schuiven met het festival om de eigenheid zoveel mogelijk te bewaren. Internationale reisrestricties en de beperkte samenkomsten creëren heel wat extra uitdagingen. De beslissing om naar juni uit te stellen, garandeert dan ook dat we heel wat straffe artiesten naar Oostende kunnen halen.”
Nationale en internationale artiesten zullen, van 12 t.e.m. 20 juni 2021, opnieuw kunstinstallaties en muurschilderingen creëren met de stad als canvas. De nieuwe creaties vervoegen de kunstwerken van eerdere edities en vormen zo een gratis kunstenparcours in constante evolutie doorheen de stad.

Curator Bjørn Van Poucke: “Onze artiesten moeten niet enkel rekening houden met de maatregelen in België, maar ook met die uit hun thuisland. Dit komt er vaak op neer dat ze twee uitgebreide quarantaineperiodes moeten uitzitten, hier en thuis. Dat blijkt voor veel van hen niet haalbaar. Onze namen op de shortlist zijn dit jaar echt fenomenaal. We geven binnenkort de eerste namen vrij. Een topeditie wordt het zeker, hou ons maar in het oog.”
Street Art Cities
Peter Craeymeersch, algemeen directeur Toerisme Oostende vzw, voegt toe: “The Crystal Ship is één van onze belangrijkste toeristische producten geworden. Naast een gratis fiets- en wandelplan, applicatie en een Facebook Messenger chatbot, zal de street art route vanaf nu ook te ontdekken zijn met de app van het internationale Street Art Cities platform. De toevoeging van The Crystal Ship aan dit platform onderstreept nogmaals het internationale karakter van het Oostendse Street Art Festival.”
“De street art community is ongezien groot en tegelijk een kleine wereld. Van artiesten tot liefhebbers, van galerijen tot festivals, van gemeenten tot lokale handelaars: allemaal zijn ze met elkaar verbonden door deze vorm van hedendaagse kunst.”, vertelt Street Art Cities co-founder Tim Marschang. “Street Art Cities bevat ondertussen meer dan 30.000 kunstwerken uit meer dan 700 steden. De vraag van steden en organisaties om hen te ondersteunen om hun street art aanbod uit te dragen aan een steeds groeiend publiek, bereikt ons meer en meer. Een festival als The Crystal Ship met internationale allure kon niet langer ontbreken op ons platform.”
Foto: DFace+©+Jules+Cesure

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.