Oostende verkocht afgelopen weekend 47.000 garnaalkroketten. Restaurant North winnaar
Tijdens de vierde editie van het Garnaalkrokettenfestival kwamen in Oostende opnieuw alle liefhebbers van de garnaalkroket samen. In een uitverkochte Wellington Hippodroom genoten meer dan 7.000 bezoekers van de lekkernij, gepresenteerd door elf Oostendse restaurants. De voorbije drie dagen werden 47.000 garnaalkroketten geproefd en door de bezoekers onderworpen aan een echte jurering. Naast de publieksprijs verkoos ook dit jaar een professionele jury dé beste garnaalkroket van Oostende. De eer van de eerste plaats ging dit jaar van het publiek en door de jury naar restaurant North. Het festival blijft niet alleen een ode aan de Oostendse specialiteit, maar ook een symbool van de samenwerking tussen de Oostendse chefs en de lokale vissers.
Afgelopen weekend verzamelden meer dan 7.000 liefhebbers van de garnaalkroket in de Wellington Hippodroom in Oostende. Tijdens het Garnaalkrokettenfestival serveren elf Oostendse restaurants deze klassieker in de hoop een jaar lang de titel van Beste Oostendse Garnaalkroket te mogen wegkapen. Dat ze vlot binnen gingen bij de bezoekers is zeker met 47.000 verkochte garnaalkroketten als gevolg.
Meer dan een festival – een smaakbeleving
Het Garnaalkrokettenfestival is uitgegroeid tot veel meer dan enkel een competitie. Het is een unieke samenkomst van de Oostendse horeca, de vissers, Oostendenaars, bezoekers en ook echte fans van de garnaalkroket. “Het is prachtig om te zien hoe chefs met unieke recepten aan de slag gaan met een traditioneel gerecht, zonder het authentieke karakter uit het oog te verliezen,” zegt Peter Craeymeersch, algemeen directeur van Toerisme Oostende vzw.
Vakjury en publieksfavorieten
De vakkundige jury stond dit jaar onder leiding van topchef Olly Ceulenaere en ondervoorzitter Rik Verheye. Van de 11 unieke recepten selecteerde ieder jurylid zijn/haar favoriet op basis van smaak, textuur, korst en creativiteit. De winnaars van 2024 zijn:
Vakjury
Eerste plaats: North
Tweede plaats: Gastrobar Sam
Derde plaats: Fort Napoleon, De Belevingsbrasserie
Deze knisperende kroket met haar gebalanceerde hoeveelheid garnaal steekt er echt bovenuit, de gladde vulling is eveneens mooi consistent. Ook wat smaak en smeuïgheid betreft, benadert deze kroket de technische perfectie.Reactie van de jury over de garnaalkroket van restaurant North. “We keken echt heel hard uit naar de beslissing van de jury dit jaar. Vorig jaar wonnen we de publieksprijs en we hadden onze zinnen echt gezet op deze juryprijs. Het is een enorm compliment voor het authentieke recept van onze zaak North”, aldus Jan Liebrechts, uitbater restaurant North
Bezoekers hadden ook hun zegje en stemden massaal op hun favoriete creaties. In totaal stemden 5.289 bezoekers, dit leverde de volgende top 3 op:
“We verkochten dit weekend, verspreid over de drie dagen, meer dan 5000 garnaalkroketten. We hadden dus wel ergens gehoopt op deze prijs, maar toch doet het heel veel deugd. Elke kroket op dit festival is helemaal uniek en het komt toch echt neer op een persoonlijke smaak van de bezoeker”, aldus nog Jan Liebrechts, restaurant North