Home > Oostende herdenkt woensdag de grote vissersopstand van 1887

Oostende herdenkt woensdag de grote vissersopstand van 1887

Geschreven op 22 augustus 2022 om 10:10 door Mario De Wilde

Overmorgen woensdag 24 augustus om 11.00 uur herdenkt de Stad Oostende de vissersopstand van 1887 aan het beeld ‘Tot elke prijs’ in de Winston Churchillkaai. Op het einde van de 19e eeuw hadden de Oostendse vissers het niet gemakkelijk. Niet alleen heerste er veel armoede en ellende, maar bovendien overspoelden Engelse vissers de lokale markt met goedkope vis. Dit zorgde voor veel onvrede in de lokale visserskringen.

Uiteindelijk kwamen de spanningen tussen Oostendse en Engelse vissers tot een hoogtepunt en barstte er in augustus 1887 een spontane opstand uit. Hoewel de korte volksopstand snel uitdoofde, vielen er jammer genoeg enkele doden. Daarnaast raakten er ook enkele mensen gewond. Nadien volgde een harde repressie. Aalmoezenier der vissers Hendrik Pype zorgde voor steun voor de weduwen van de neergeschoten vissers. Op woensdag 24 augustus 2022 vindt er om 11.00 uur een herdenkingsplechtigheid plaats aan het beeld ‘Tot elke prijs’ in de Winston Churchillkaai vlakbij het station en de Visserskaai.

De vissersopstand wordt geduid door Doris Klausing. Stefaan Kerger interviewt een jonge en oudere visser. Leerlingen van Koninklijk Werk Ibis verzorgen een intieme bloemenhulde voor elk van de 5 overledenen. Cathérine Lagast, afstammelinge van één van de overledenen, Noël Warmoes en Guido Vanhoecke staan in voor de muzikale omlijsting.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.