Home > Oostende gaat tegenbeeld bouwen om kritische kijk te bieden op koloniaal verleden

Oostende gaat tegenbeeld bouwen om kritische kijk te bieden op koloniaal verleden

Geschreven op 15 juni 2020 om 06:55 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Oostende wil het koloniaal verleden recht in de ogen kijken. Er zal onder andere een ’tegenbeeld’ komen als statement bij het ruiterstandbeeld van Leopold II. Alles zal gebeuren in dialoog met de Congolese, Afrikaanse én Oostendse gemeenschap. Oostende is nauw verbonden met Leopold II en de geschiedenis van het kolonialisme. De gruwel tijdens de koloniale periode en het leed dat dit heeft veroorzaakt, bleef te lang onderbelicht. Stad Oostende wil daar verandering in brengen. Oostende kiest voor een kritische kijk op haar koloniaal verleden. Het kolonialisme is een zwarte bladzijde in de Belgische geschiedenis, maar ook die van Stad Oostende.

Tegenbeeld
Een eerste actiepunt is de wandaden van het kolonialisme zichtbaar te maken, uit respect voor wat Congo en zijn bevolking heeft moeten doormaken. Daarom komt er bij het ruiterstandbeeld van Leopold II aan de Drie Gapers een ’tegenbeeld’. Dat nieuwe beeld moet een sterk statement worden. Waar het beeld komt en hoe het eruit ziet, zal in samenspraak met de Congolese en de Oostendse gemeenschap beslist worden. Het beeld weghalen is geen optie, want dat zou ook de geschiedenis van het kolonialisme doen vergeten.

Kritische kijk
Ten tweede moet ook het plakkaatje met duiding bij het beeld worden aangepast. De tekst werd in 2016 aangebracht, maar is te halfslachtig. Ten slotte wil Stad Oostende ook volop inzetten op een doorgedreven dialoog met de Congolese en Afrikaanse gemeenschap in onze stad. De aangekondigde actiepunten zijn pas een eerste reeks beslissingen, er komen nog initiatieven aan. Startpunt wordt een dansperformance aan het standbeeld van Leopold II door een Congolees gezelschap op 30 juni, de 60-jarige verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.