Home > ‘Oooh! Brugge, toegankelijk voor iedereen’ maakt Venetië van het Noorden vlot bereikbaar

‘Oooh! Brugge, toegankelijk voor iedereen’ maakt Venetië van het Noorden vlot bereikbaar

Geschreven op 19 januari 2023 om 07:42 door Mario De Wilde

Visit Bruges presenteert gisteren een nieuwe publicatie voor mensen met een beperking: ‘Oooh! Brugge, toegankelijk voor iedereen’. In deze brochure, die in het Toerismehuis aan Oud Sint-Jan werd voorgesteld, vindt men naast een uitgestippeld belevingsparcours, ook praktische info en tips om een bezoek voor te bereiden. Voor bezoekers met een handicap is het immers belangrijk dat zij zich degelijk kunnen informeren over alle aspecten van een toeristisch bezoek. De publicatie wil voor hen een handige en inspirerende leidraad zijn, zowel voor als tijdens hun verblijf in de stad.

Meer dan een wandeling
De brochure is opgebouwd rond een toegankelijke wandeling in de binnenstad. Schepen van Toerisme Mieke Hoste: “Het parcours leidt langs diverse toeristische hotspots, zoals de Markt, de Burg, de omgeving van het Gruuthusepaleis en het Minnewater. Onderweg krijg je info over toegankelijke musea, bezienswaardigheden, cafés, restaurants en openbare toiletten die op of nabij de route liggen. We hebben dus een selectie gemaakt in functie van de route. Ook een overzicht van erkende logies met een toegankelijkheidslabel van Toerisme Vlaanderen, praktische uitleg over beschikbare zorg en hulpmiddelen plus tips rond vervoer en parkeren komen aan bod.”

Objectief onderzoek en nauwe samenwerking
‘Oooh! Brugge, toegankelijk voor iedereen’ is het resultaat van een samenwerking tussen Visit Bruges, de toegankelijkheidsambtenaar van Stad Brugge en de Stedelijke Raad voor Personen met een Handicap, Toerisme Vlaanderen, Inter (het Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid) en de Provincie West-Vlaanderen. Schepen van Welzijn Pieter Marechal legt uit: “De samenstelling van een dergelijke brochure is best complex. De input komt namelijk van meerdere partijen in verschillende vormen. Er is een variatie aan teksten, sfeerfoto’s, een routekaart, maar ook objectieve toegankelijkheidsinformatie in tabellen. Voor dat laatste kunnen we rekenen op de expertise van Inter, dat instaat voor objectief deskundig onderzoek ter plaatse. In de brochure vermelden we waar mogelijke knelpunten zijn, zodat mensen niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Zo kan iedere bezoeker voor zichzelf uitmaken welke locaties en adressen goed of minder geschikt zijn en welke voorbereidingen hij of zij kan treffen. Ook deden we beroep op een aantal specialisten. Zo is de wandeling ook nog eens gescreend door verschillende mensen met een handicap.”

Heel wat vernieuwing
Inclusieve toegankelijkheid is een prioritair actiepunt in de toerismestrategie van de Stad. Deze publicatie is daar de veruitwendiging van. Brugge was in 2016 de eerste Vlaamse kunststad die een publicatie met een toegankelijke wandeling ontwikkelde.

Schepen Mieke Hoste: “Inmiddels zijn we aan de derde editie toe. Deze editie is bijzonder omdat we maximaal rekening hebben gehouden met de feedback van de gebruikers. Je kan echt spreken van een totale make-over. Te beginnen met het concept. De vorige edities bestonden uit een aparte wandelkaart met daarop de routebeschrijving, plus een brochure met alle detailuitleg. Gebruikers vonden dat niet praktisch. Daarom hebben we nu bewust gekozen voor één brochure, waarin alles gebruiksvriendelijk is geïntegreerd. In functie van leesbaarheid is het formaat vergroot. Een tweede vernieuwing is de Oooh!-look&feel, waarmee we de brochure in lijn brengen met de vormgeving van de vorig jaar gelanceerde wandelgids en stadsplan. Opnieuw is rekening gehouden met leesbaarheid voor mensen met een visuele handicap: zo is de vormgeving van ‘Oooh! Brugge toegankelijk voor iedereen’ iets soberder maar wel voorzien van een speelse en frisse toets. Ten slotte is de wandeling gestoffeerd met verrassende weetjes en toffe fototips, waarbij ook aandacht is besteed aan sensoriële insteken. Op die manier willen we een meer kwaliteitsvolle beleving bieden aan deze doelgroep.”

“Inclusiviteit en toegankelijkheid maken integraal deel uit van onze nieuwe visie op toerisme die we ‘Reizen naar morgen’ gedoopt hebben”, zegt waarnemend CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. “Het is mooi om te zien dat ook onze partners dit gedachtengoed uitdragen. Brugge heeft zo veel moois te bieden en dankzij de vernieuwde brochure kan iedereen, met of zonder beperking, hier zorgeloos van genieten. Op die manier werken we samen aan Vlaanderen als een florerende bestemming waar iedereen zich kan ontplooien en zich thuis voelt.”

Praktisch
‘Oooh! Brugge, toegankelijk voor iedereen’ is beschikbaar in vier talen: NL – FR – DE – EN. De brochure telt 60 pagina’s en is gratis verkrijgbaar in de toeristische infokantoren Station, Markt en ’t Zand (In&Uit).

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.