Home > Ook Knokke-Heist voert, als laatste kustgemeente, toeristenbelasting in. Geschatte opbrengst: 2 miljoen

Ook Knokke-Heist voert, als laatste kustgemeente, toeristenbelasting in. Geschatte opbrengst: 2 miljoen

Geschreven op 30 januari 2023 om 10:40 door Mario De Wilde

Het gemeenbestuur van Knokke-Heist heft voor de aanslagjaren 2024 tot en met 2025 een jaarlijkse en ondeelbare belasting op het exploiteren van een toeristisch logies gelegen op het grondgebied van de gemeente. De informele slaapgelegenheden en de toeristische logies die niet aangemeld of erkend zijn bij Toerisme Vlaanderen vallen eveneens onder het toepassingsgebied.

Het tarief per slaapplaats per jaar voor een hotel, hostel of gastenkamerexploitatie bedraagt 125 EUR. Uitbaters van een vakantiewoning betalen jaarlijks 250 EUR per kamer en verhuurders van een informeel logies 500 EUR. Voor de berekening van de belasting wordt dus de maximumcapaciteit (aantal slaapplaatsen) van het toeristische logies vermenigvuldigd met het desbetreffende tarief. De minimumbelasting is vastgesteld op 1000 EUR per toeristisch logies. Tweedeverblijvers die hun eigendom verhuren als vakantiewoning moeten de toeristenbelasting ook betalen. De specifieke belasting op de tweede verblijven die vanaf dit jaar 790 euro bedraagt, vervalt in dit geval.

De nieuwe belasting wordt pas vanaf volgend jaar geheven zodat de hotel- en immobiliënsector zich kunnen voorbereiden om hun tarieven eventueel aan te passen. Uitbaters van toeristische logies beslissen zelf of ze de toeristenbelasting doorrekenen aan hun klanten. De belasting op toeristische logies zou het gemeentebestuur jaarlijks 2 miljoen euro moeten opleveren.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.