Home > Onzekerheid boven dolfinarium Boudewijn Seapark in Brugge na uitspraak minister Weyts

Onzekerheid boven dolfinarium Boudewijn Seapark in Brugge na uitspraak minister Weyts

Geschreven op 24 maart 2019 om 19:06 door Mario De Wilde

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts wil het houden van dolfijnen in gevangenschap op middellange termijn verbieden. In Vlaanderen is er nog één dolfinarium open voor het publiek, het Boudewijn Seapark in Brugge. Daar pleit Ben Weyts voor een uitdoofscenario: geen nieuwe dolfijnen erbij, geen verdere kweek meer. Dat zei hij zondag in ‘De zevende dag’. “Het houden van dolfijnen in gevangenschap heeft geen enkel nut. We laten die kunstjes doen in ruil voor een paar doden vissen”, zegt Weyts. Dolfijnen zijn stressgevoelige en hyperintelligente dieren. Wij houden die in een bassin terwijl die in het echte leven 60 kilometer per dag afleggen en hun natuurlijke habitat 125 vierkante kilometer groot is”. In het Brugse kunnen veel trouwe bezoekers er niet bij dat zoiets zou gebeuren.

Weyts wil de huidige situatie behouden en laten uitdoven. “Geen nieuwe vergunningen of kweek meer”, aldus de minister. Dierenrechtenorganisatie GAIA is het uiteraard eens met de minister. “Helemaal akkoord met de minister: de huidige situatie bevriezen tot het huidige bestand. En het houden van deze zelfbewuste zeezoogdieren wettelijk verbieden. De leefomstandigheden van de dolfijnen in Brugge zijn zeer ontoereikend en veel te beperkend voor deze dieren, vergeleken met het potentieel aan gedragsontplooïing dat een leven in de vrije oceaan biedt”, zegt voorzitter Michel Vandenbosch.

1 reactie

Tine Devroye
Geschreven op 2019-03-30 05:57:15
Ik vind het ook niet meer dan juist dat er net zoals in Frankrijk , een uitdoofbeleid komt. Het stadsbestuur is helemaal al geen 'objectieve of zelfs goede 'advocaat voor deze dieren(al evenmin voor andere), want ze krijgen zeer veel geld elk jaar voor hun dolfinarium-grond, dus waarom zouden ze partij kiezen voor de dieren? Ze zien ook al die bussen met ladingen passieve circus-consumenten enkel als een Succes voor hun stad: hoe meer bezoekers Brugge aandoet, hoe beter.. Trouwens: het stadsbestuur geeft geen Zier om dieren: lees maar het vers Beleidsplan: geen enkel puntje is Dierenwelzijn waard , hier in Brugge; een echte schande dus! en dan zegt een filosoof: dat men de beschaving kan meten aan wat men doet voor zwakkeren als kinderen, zieken..en dieren..

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.