Home > Onze-Lieve-Vrouwekerk van Kortrijk krijgt vanaf 11 juli 2022 museale beleving

Onze-Lieve-Vrouwekerk van Kortrijk krijgt vanaf 11 juli 2022 museale beleving

Geschreven op 1 oktober 2021 om 12:40 door Mario De Wilde

Op 11 juli 2022 krijgt de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk een nieuwe museale invulling. Geen klassieke opstelling, maar wel een immersieve en multimediale beleving. De focus ligt op het verhaal van de Guldensporenslag in 1302. De scenografie en multimediale beleving worden verzorgd door Koen Bovée en CREATE.eu, die nu de eerste beelden bekend maken.

“Ik ben fier om de eerste beelden voor te stellen van de nieuwe invulling die de Onze-Lieve-Vrouwekerk zal krijgen. In de Gravenkapel creëren we een ware multimediale beleving rond 1302 en zo zetten we het Vlaamse karakter van de site meer dan ooit in de kijker. We vertellen het verhaal van de Guldensporenslag op een hedendaagse manier en maken er voor elke bezoeker een boeiend geheel van!”, aldus Axel Ronse, schepen van cultuur
Unieke hedendaagse invulling
CREATE.eu kreeg van het stadsbestuur het vertrouwen om de multimediale beleving uit te werken. Dit ontwerpteam zal de nieuwste multimediatechnologie gebruiken om de geschiedenis van 1302 tot leven te brengen voor een breed publiek. Met respect voor de sacrale sfeer van de kerk, zullen bezoekers worden ondergedompeld in een adembenemende beleving rond de Guldensporenslag. De Gravenkapel zal centraal staan in de museale beleving. Speciaal hiervoor wordt een concept ontwikkeld waarbij de Gravenkapel op bepaalde momenten kan verduisterd worden, zonder daarbij de pracht van de brandglasramen teniet te doen.

De vernieuwde museale opstelling kent drie inhoudelijke focussen.

De eerste focus is De Guldensporenslag zelf. De bezoeker zal er niet alleen iets leren over het conflict tussen de Franse koning en de graaf van Vlaanderen, maar ook over de omstandigheden waarin de slag plaatsvond, de manier van oorlog voeren, de gebruikte wapens enzovoort. Het is ook de plaats waar mythes ontmanteld worden en allerlei pittige details worden meegegeven.

Een tweede focus ligt op het ontstaan van het Graafschap Vlaanderen: de boeiende geschiedenis – tot aan de Bourgondiërs – wordt bij monde van de graven zelf verteld. De bezoekers worden meegenomen in een meeslepend verhaal en krijgen zicht op de groei en bloei van het graafschap. Ze komen te weten waar de naam Vlaanderen vandaan komt, of sinds wanneer men over het graafschap Vlaanderen spreekt.

De derde focus is ‘Op weg naar symbolen van identiteit’. De Guldensporenslag is onlosmakelijk verbonden met het identiteitsgevoel van de Vlaming en zo is bijvoorbeeld ook het symbool van de Vlaamse Leeuw dat. In dit deel komt de bezoeker te weten welke weg deze symbolen hebben afgelegd en waarom het verhaal door de eeuwen heen geromantiseerd werd. Hij leert ook nadenken over zijn eigen identiteit. De link met de nieuwe kunst- en tentoonstellingssite op de Groeningeabdij, waar identiteit het centrale thema wordt, zal hier nooit ver weg zijn.

De drie focussen mikken elk op zowel het brede publiek, dat een globaal beeld van de museale beleving wil krijgen, als op de meerwaardezoekers, explorators en historici die dieper op de betreffende inhoud willen ingaan. De grondslagen voor de inhoudelijke focussen werden gelegd door historica Veronique Lambert in samenwerking met team musea en een panel van experten.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.