Home > Ongunstig advies van stad Harelbeke voor Bodem Sanering Vlaanderen/Devamix

Ongunstig advies van stad Harelbeke voor Bodem Sanering Vlaanderen/Devamix

Geschreven op 18 augustus 2020 om 12:07 door Mario De Wilde

Bodem Sanering Vlaanderen (BSV) diende tijdens de zomerperiode een aanvraag in voor de vernieuwing en uitbreiding van een vergunning voor verwerking van met asbest verontreinigde grond in de Beneluxlaan in Stasegem. Er kwamen al heel wat bezwaren tegen deze omgevingsvergunning. Stad Harelbeke geeft nu ook een ongunstig advies.

Burgemeester Alain Top licht toe: “De aanvraag gaat over een verlenging en kleine uitbreiding van de bestaande vergunning, die in februari vervalt. In vorige vergunningsdossiers werden steeds een resem voorzorgs- en remediërende maatregelen vermeld om de verspreiding van stof tegen te gaan. Nochtans laten de vele meldingen van stofoverlast anders vermoeden.”

Er is een duidelijk verschil tussen de theoretische voorstelling op papier en de praktische uitvoering. En dat zorgt ervoor dat het bedrijf niet bepaald op vertrouwen kan rekenen van de omwonenden. Schepen Tijs Naert vertelt: “Veel Stasegemnaren zijn terecht bezorgd omdat het gaat over de verwerking van asbest, een stof die niet past in een woonomgeving. Bovendien is er heel wat onduidelijkheid. Er staan heel weinig details in de aanvraag en het is onduidelijk of er effectief zal gecontroleerd worden.”

Burgemeester Alain Top is vastbesloten: “Het is de taak van de stad om te waken over de algemene leefbaarheid van een bewoonde omgeving. De omwonenden worden nu al op de proef gesteld door de aanwezigheid van vele bedrijven en activiteiten, de E17 en andere verkeersdrukte. Hier bovenop een uitbreidingsaanvraag toestaan en toestemmen met de verwerking van asbesthoudend materiaal kan het schepencollege niet gunstig adviseren.”

Het West-Vlaamse provinciebestuur maakt in het najaar de definitieve beslissing of de nieuwe omgevingsvergunning toegekend wordt.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.