Omstaanders trachten bruinvis opnieuw de zee in te duwen in Cadzand, maar dat liep fataal af
Een zieke bruinvis spoelde gisterenavond aan bij Cadzand, net over de Belgische grens. Op verzoek van SOS Dolfijn ging de reddingsbrigade naar het strand. Daar werd het dier in een ondiep gedeelte gevonden. Het overleed niet lang daarna op het strand. Het ging om een ernstig vermagerd vrouwtje. Aan de huid was te zien dat het dier erg ziek was, door zogenaamde huidlaesies. Dat zijn beschadigde stukken huid. Uit die open huid kwamen nadat het dier overleden was veel walvisluizen gekropen, een soort parasieten die een gastheer nodig hebben om te overleven. De bruinvis is door hulpverleners meegenomen voor onderzoek
Omstanders hebben het dier verschillende keren terug in zee gezet. Hoewel dat volgens SOS Dolfijn goedbedoeld was, hielp dat het dier niet. De bruinvis overleed later op het strand. “Een gestrande bruinvis terug de zee in helpen is niet de juiste actie”, schrijft SOS Dolfijn op Facebook. Als zo’n dier gestrand is, heeft het altijd medische hulp nodig. Gisterenavond was het strand bezaaid met badgasten. “Die zagen de gestrande bruinvis en dachten: ‘oh jee, dat moet terug want dat komt uit de zee’.” Dat vertelt Annemarie van den Berg in het radioprogramma Zeeland wordt wakker. “Maar terugzetten heeft geen nut, want deze dieren gaan pas op het strand liggen als ze echt hulp nodig hebben.”
De bruinvis heeft meerdere keren geprobeerd weer op het strand te gaan liggen. Ze kon zichzelf niet meer drijvende houden, omdat ze zo ziek was. Doordat het beest telkens werd teruggezet, kreeg het te veel water binnen. Een bruinvis is namelijk geen vis, maar een zoogdier, en heeft dus longen. “En dan verdrinkt het beest dus”, legt Van den Berg uit. Niet alleen daarom geldt het advies om het beest niet terug te zetten, maar SOS Dolfijn te bellen. Gestrande dieren kunnen ook nog eens overdraagbare ziekten hebben. SOS Dolfijn raadt dan ook aan om je handen goed te ontsmetten als je gisterenavond in contact bent geweest met het dier. “In dit geval was de bruinvis niet meer te redden geweest, ook als ze niet steeds teruggezet was”, zegt Van den Berg. “Dit dier was zo ziek, daar was geen walvisziekenhuis groot genoeg voor.”