Home > OLV Van Lourdes-ziekenhuis van Waregem, Waregem Sport bundelen krachten tegen overgewicht

OLV Van Lourdes-ziekenhuis van Waregem, Waregem Sport bundelen krachten tegen overgewicht

Geschreven op 14 juni 2021 om 11:00 door Mario De Wilde

Het OLV Van Lourdes-ziekenhuis van Waregem, Waregem Sport en de dienst preventie van het welzijnshuis slaan de handen in elkaar voor kinderen en jongeren die kampen met overgewicht. Onder de slogan ‘Samen Gezond Groeien’ bieden we hen vanaf september een multidisciplinair beweegtraject. De nadruk ligt op het plezier van het bewegen, gezonden voeding en een gezonde geest. Gedurende 16 weken bewegen we samen met de kinderen om hen naar een gezond gewicht te laten groeien.

Antwoord op dagelijks probleem
Steeds meer kinderen en jongeren kampen met overgewicht. Volgens Eurostat is 6% van de 2,3 miljoen Belgische minderjarige kinderen en jongeren obees. Dat het probleem groter wordt, merkt ook het pediatrisch gezondheidsteam van het ziekenhuis in Waregem in zijn dagelijkse praktijk.
Obesitas is een complexe aandoening, die gepaard gaat met medische en ook belangrijke psychologische en sociale dimensies. Zwaarlijvigheid verhoogt het risico op vroegtijdig overlijden en op allerlei ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, orthopedische problemen, sommige vormen van kanker, en weegt ook vaak op de geestelijke gezondheid. Daarom zetten het pediatrisch gezondheidsteam van het ziekenhuis, de stad en sportdienst in op dit traject.

Leuke mix van bewegen en educatie
Alle partners werkten samen een multidisciplinair zorgtraject uit voor kinderen en jongeren met overgewicht. Door hen vanuit verschillende disciplines te begeleiden en ook de ouders intensief te betrekken bij het traject, streven we naar een blijvende verandering in hun levensstijl.

Kinderarts, kinesist, diëtist en psycholoog zijn betrokken bij het intakegesprek. Daarna volgen zestien groepssessies of trefmomenten met een leuke mix van bewegen en educatie. De sportleerkrachten van Waregem Sport, de diëtist en de psycholoog van het ziekenhuis zorgen voor toffe namiddagen voor de kinderen en jongeren. Daarbij staan het plezier van het bewegen en een gezonde levensstijl voorop. We voorzien onder andere een trip naar het zwembad, kooklessen en een kennismaking met verschillende sporten. Ook voor de ouders zijn er vijf groepssessies.

De nadruk van de trefmomenten ligt op samen in groep elkaar versterken, kiezen voor een gezond lichaam en een gezonde geest, en letterlijk maar ook mentaal groeien naar een gezonde levensstijl. Op het einde van het traject is er een evaluatie door kinderarts, kinesist en voedingsdeskundige.

Unieke samenwerking en lage kostprijs
De samenwerking tussen het stadsbestuur en het ziekenhuis is uniek in Vlaanderen. Zowel welzijn, sport als het ziekenhuis maken een budget vrij om dit traject te ondersteunen. Hiermee blijft de kostprijs voor de gezinnen laag. Met dit traject willen we samen het probleem van overgewicht bij kinderen en jongeren helpen aanpakken. Zo kunnen ze ook letterlijk samen gezond groeien.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.