Home > Officiële inhuldiging kunstwerk Proud in Knokke-Heist uitgesteld

Officiële inhuldiging kunstwerk Proud in Knokke-Heist uitgesteld

Geschreven op 2 april 2020 om 16:27 door Mario De Wilde

Op de keerrotonde in de Heistlaan ter hoogte van de voormalige brasserie ’t Hespekotje startten op donderdag 23 en vrijdag 24 januari 2020 de funderingswerken voor de plaatsing van het kunstwerk Proud van William Roobrouck. Op donderdag 5 maart 2020 werd het gevaarte op de sokkel gehesen. Op vrijdag 27 maart 2020 zou het kunstwerk officieel onthuld worden in aanwezigheid van het gemeentebestuur en de kunstenaar.   Door de coronaperikelen is deze plechtigheid nu voor onbepaalde tijd uitgesteld. Wie op de A11 de afrit Heist neemt en in de Heistlaan richting Ramskapelle rijdt, wordt er alvast verwelkomd door het monumentale gelaat van een Macedonische jongedame.
Het werk Proud van kunstenaar William Roobrouck werd in primeur getoond tijdens de editie 2018 van de kunsttriënnale Tentuinstelling op de site Park ter Kalvekete van Marc Ghekiere. Na de expositie heeft het gemeentebestuur het kunstwerk in cortenstaal aangekocht.
William Roobrouck: ”Bij de vraag van organisator Luc Michils om voor Tentuinstelling 2018 een eye-catcher te realiseren heb ik de locatie vooraf bekeken en nagedacht welk werk ik zou maken om de link te leggen met Knokke-Heist. Ik stelde mezelf de vraag: waaraan doet Knokke-Heist me denken? Ik schreef enkele trefwoorden op om daaruit inspiratie te halen: zon, zee, strand, pracht, praal, schoonheid, fierheid, mooie vrouwen, trendy, toonaangevend, zeilboten, … Het beeld van een fiere vrouw met opgeheven kin lopend in de Lippenslaan kwam steeds weer in mijn verbeelding. Die mooie vrouw was fier en gelukkig om in Knokke-Heist te zijn. Die fierheid werd uiteindelijk de titel van het beeld: “proud”. De vormgeving van het beeld is een combinatie van een mooi vrouwelijk profiel en de schoonheid van de maan, alsook het zeil van een zeilboot. In oktober 2017, tijdens een vakantie op het eiland Kos, zag ik een jonge vrouw van 25 jaar uit Macedonië. Ze werkte in een hotel en verwelkomde ons dagelijks bij het bedienen van een drankje. Haar sympathie, stralende lach en natuurlijke schoonheid deed me niet langer twijfelen. Zij, Irena, zou het model worden voor het beeld. Ik trok met haar toestemming een foto. Thuis begon ik te schetsen en technische tekeningen te maken en kwam zo tot het resultaat zoals het er nu staat. Ik ben uiterst tevreden en fier op het resultaat. Proud dus!”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.