Home > Nooit kwamen er zoveel Belgen Brugge ontdekken: topdag 10 december met 55.000 bezoekers

Nooit kwamen er zoveel Belgen Brugge ontdekken: topdag 10 december met 55.000 bezoekers

Geschreven op 12 januari 2023 om 09:43 door Mario De Wilde

In 2022 werden in de historische binnenstad van Brugge 7,3 miljoen bezoekers geteld. Dat is 60% beter dan in 2021 en ‘slechts’ 7% minder goed dan in 2019, het op één na beste jaar ooit. Nooit eerder bezochten zoveel Belgen de stad; het herstel van het internationaal toerisme kwam pas in de tweede jaarhelft op kruissnelheid. Augustus, december en juli vormden in volgorde van belang de top-3 maanden voor het toerisme in Brugge. Op 20 dagen werd zelfs de kaap van 40.000 bezoekers overschreden. Topdag was 10 december met net geen 55.000 bezoekers. De omzet uit dag- en verblijftoerisme wordt geraamd op 624 miljoen euro.

Brugge heeft sinds 2015 een eigen barometer die op basis van mobiele telefoniedata het aantal en de herkomstgegevens bijhoudt. Omwille van de toen nog geldende coronamaatregelen kwamen bezoekers in het eerste kwartaal van dit jaar toch nog steeds vooral uit eigen land. In de tweede jaarhelft noteerde Brugge nooit eerder meer bezoekers uit eigen land. Niet minder dan 4,3 miljoen Belgen vonden in 2022 de weg naar de stad. Ten opzichte van 2019 noteren we 1% meer dagtoeristen uit eigen land en 25% meer verblijfstoeristen. Schijnbaar hebben Belgen een stedentrip in eigen land tijdens de Coronaperiode weten te waarderen en mogelijk werkte de onzekere economische situatie dichtbij-vakanties in de hand.

België was één van de laatste EU-landen om de coronamaatregelen op te heffen en dat laat zich merken in de buitenlandse bezoekersaantallen. Het internationaal toerisme kwam daardoor pas in het tweede kwartaal op gang, eerst vanuit de aan ons land grenzende landen, in de zomer ook vanuit de verder afgelegen EU-markten en pas in het latere najaar vanuit het Verenigd Koninkrijk – de voor Brugge belangrijkste buitenlandmarkt. Bezoekers uit andere continenten waren er in 2022 amper, uitgezonderd de Noord-Amerikanen. Finaal verwelkomde Brugge 3 miljoen bezoekers met buitenlandse herkomst de stad of 80% van de aantallen in 2019. Desondanks doet Brugge het wel nog beter dan de verwachtingen van de Wereldtoerisme organisatie voor 2022.

Opvallend: in 2022 werden minder internationale aankomsten geteld dan in 2019 (-4%), maar wie in Brugge verbleef, bleef langer waardoor het aantal overnachtingen op een status quo uitkomt. Brugge noteerde bijna 1 miljoen aankomsten en meer dan 1,6 miljoen overnachtingen. Vooral de Britten stuwden de verblijfsduur naar omhoog.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.