Home > Noodopvangcentrum Sijsele blijft zeker nog tot eind 2022 

Noodopvangcentrum Sijsele blijft zeker nog tot eind 2022 

Geschreven op 15 oktober 2021 om 12:09 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Damme nam kennis van de beslissing om de uitbating van het noodopvangcentrum voor asielzoekers in Sijsele te verlengen tot eind 2022 en het uit te breiden tot 464 bedden. In de voormalige kazerne in Sijsele verblijven sinds april 2020 asielzoekers. Het gaat om een tijdelijk noodopvangcentrum uitgebaat door het Rode Kruis. Op dit moment is er capaciteit voor 324 personen. Tussen september 2015 en september 2016 werd op dezelfde site ook al een noodopvangkamp voor 500 personen ingericht.

De stad ontving nu een brief van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie met de aankondiging dat de uitbating van het centrum in Sijsele wordt verlengd van april 2022 tot december 2022. Tegelijk wordt de maximale opvangcapaciteit van het tijdelijk centrum verhoogd naar 464 plaatsen. Door de politieke crisis in Afghanistan is een nieuwe vluchtelingenstroom ontstaan. Daarenboven is er momenteel een verminderde capaciteit in de Rode Kruis-centra omdat er landgenoten worden opgevangen die getroffen zijn door de overstromingen de voorbije zomer. De tijdelijke beschikbaarheid van de woonblokken op de kazernesite in Sijsele creëert een mogelijkheid om bij te dragen tot het naleven van internationale verdragen. Elk bestuursniveau heeft daarin een verantwoordelijkheid. Stad Damme nam al haar verantwoordelijkheid en doet dit met deze verlenging en uitbreiding opnieuw.

Het stadsbestuur verkreeg de garantie dat het tijdelijk noodopvangcentrum de vooropgestelde ontwikkeling van de site tot Wijk van de Toekomst niet hindert. Na recent overleg tussen Stad Damme, WVI, Defensie en OVAM werd een consensus bereikt rond de saneringsaanpak, waardoor de laatste hand aan de verwerving kan worden gelegd en de ontwikkeling in 2022 eindelijk kan starten.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.