Home > Nog zes dagen aftellen voor de Fairtrade-avondmarkt in Diksmuide

Nog zes dagen aftellen voor de Fairtrade-avondmarkt in Diksmuide

Geschreven op 6 mei 2023 om 08:00 door Mario De Wilde

Op vrijdag 12 mei worden de Kleine en Grote Dijk in Diksmuide voor de tweede keer omgetoverd tot de ‘fairtradestraat’. Oxfam-Wereldwinkel Diksmuide, Stad Diksmuide en een aantal enthousiaste Fairdijkers, zoals ze zichzelf graag noemen, organiseren samen een ‘dijk’ van een avondmarkt met standhouders die net in die eerlijke handel uitblinken. De organisatoren willen tonen dat lokaal geproduceerd voedsel lekker, betaalbaar én beter is voor de natuur.

Eerlijke voeding, ethische kledij, conflictvrije juwelen…, waar let jij op als je nieuwe dingen koopt? ‘Fairtrade’ of eerlijke handel staat voor handelsverkeer en de productie van alles dat duurzaam, ecologisch of biologisch is. Het is ontstaan uit het besef dat de welvaartskloof tussen rijke en arme bevolkingsgroepen steeds groter wordt en uit de wil om daar iets aan te doen. Eerlijke handel wil betere prijzen betalen en waardige werkomstandigheden creëren voor hen die produceren en tegelijk zorg dragen voor het milieu. Eerst lag de focus voornamelijk op landen in het Zuiden, maar nu ook steeds dichter bij huis, in Europa en België.

En ook Diksmuide blijft niet achter. Op 12 mei zullen verschillende standhouders te vinden zijn langs de oevers van Handzamevaart. Lokale boeren met een bijzondere visie, kleinschalige dranken- en sapjesmakers, ecologische vernieuwers, makers van ambachtelijk gebruiksgoed. Stuk voor stuk plaatselijke producenten die ecologie en korte keten hoog in het vaandel dragen. Je vindt er zowel groenten en brood als verf of juwelen.
“Dit initiatief wordt gedragen door de overtuiging dat het anders moet: de natuur kan zonder de mens maar de mens kan niet zonder de natuur”, zegt Katleen Verhoest, één van de drijvende krachten achter het initiatief. “Je kan proeven aan diverse eet-en drankstandjes en verpozen op diverse terrasjes, genieten van muziek en theater”, vult ze aan. De Fairtrade-avondmarkt start om 18.00u.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.