Nog 280.000 beeldjes beschikbaar van expo ‘600.000 beelden-600.000 namen’ (Ieper)
Top op vandaag werd ongeveer 1/3 van de beeldjes uit de expo ‘600.000 beelden – 600.000 namen’ in provinciedomein De Palingbeek in Ieper – zo’n 200.000 – opgehaald door individuele bezoekers. Daarnaast zijn er ongeveer 120.000 beeldjes gereserveerd. Er zijn nog 280.000 beeldjes beschikbaar. De 600.000 beeldjes vormden een onderdeel van de land-art-installatie van Koen Vanmechelen en kunnen op die manier voortaan dienen als persoonlijk aandenken aan het project.
Afsluiten reservaties grote hoeveelheden nu maandag
Om iedereen de kans te geven een beeldje op te halen, werd beslist om de reservaties voor grote hoeveelheden af te sluiten op maandag 26 november om 12 uur. Groepen die meewerkten aan het project en die meerdere beeldjes wensen op te halen, kunnen tot dan contact opnemen via cwrm@west-vlaanderen.be of via 057 23 08 40.
Controle en toezicht
De situatie ter plaatse wordt per dag bekeken en de controle en het toezicht worden aangepast volgens de noodzaak.
Bezoekers blijven welkom om een beeldje mee te nemen voor zichzelf en eventueel op vraag van familie en kennissen.
Expo ‘600.000 beelden – 600.000 namen’
‘ComingWorldRememberMe’ (CWRM) is het beeldende kunstproject binnen GoneWest, het culturele programma van de Provincie West-Vlaanderen voor de herdenking van WO I. Het project werd uitgewerkt door curator Jan Moeyaert (vzw Kunst) en kunstenaar Koen Vanmechelen. Gedurende de vijf herdenkingsjaren, van 2014 tot en met 2018, werden workshops en belevingsateliers georganiseerd met als doel 600.000 beelden uit klei te maken. Elk beeldje staat voor één van de slachtoffers die tijdens WO I het leven lieten in België. Bij elk beeldje hoort een ‘dogtag’ met daarop de naam van een maker en de naam van een slachtoffer van op de ‘Namenlijst’ van het ‘In Flanders Fields Museum’ (IFFM), eveneens een GoneWest-project. Begin februari 2018 werd gestart met de opbouw van de expo in het niemandsland van de frontzone in provinciedomein De Palingbeek. Er werden per dag zo’n 12.000 beeldjes door ongeveer 80 personen geplaatst. In totaal hielpen zo’n 4.000 vrijwilligers. Tussen 30 maart en 11 november konden bezoekers de installatie van 3 hectare bezichtigen. De expo kon rekenen op zo’n 257.000 bezoekers.
Toekomst van het grote oerei
‘Coming World’, het grote oerei dat in het midden van de land-art-installatie staat, zal een nieuwe bestemming krijgen in een niet-vergunningsplichtige zone in provinciedomein De Palingbeek en zal een permanent aandenken aan de expo vormen. De exacte plaats van het ei in het provinciedomein De Palingbeek zal bepaald worden na een financieel-technische analyse en in overleg met kunstenaar Koen Vanmechelen. De locatie waar de expo tot nu heeft gestaan, zal volledig in oorspronkelijke staat hersteld worden. Het perceel ligt namelijk in een kwetsbaar milieugebied dat technisch bekend staat als een Habitat-vogelrichtlijngebied. Verschillende soorten vleermuizen, salamanders, muizen, kikkers, kevers, meeuwen, enz. vinden er hun onderkomen. Vandaar dat het Agentschap voor Natuur en Bos een tijdelijke en geen permanente vergunning toekende voor de land-art-installatie.
Toekomst van de bronzen sculptuur en de vitrine met dogtags
Vanmechelen’s bronzen sculptuur, ‘Remember Me’, een nest dat bestaat uit uitvergrote kippenpoten dat een fossiele ei omarmt, blijft permanent op zijn huidige locatie. Aan het fossiele ei werd op woensdag 14 november een USB-stick toegevoegd. Daarop werd de verbinding gemaakt tussen de namenlijst van de slachtoffers van WO I en de makers van de beeldjes. De glazen vitrine met daarin de 600.000 dogtags blijft, samen met Vanmechelens quote ‘The future depends on forgotten memories’, permanent staan in het WO I-paviljoen aan The Bluff in provinciedomein De Palingbeek. Ook deze dogtags verbinden de slachtoffers van WO I met de makers van de beeldjes.
Praktisch – afhalen beeldjes
Data: tot en met donderdag 20 december, elke dag tussen 8.30 uur en 16 uur
Locatie: provinciedomein De Palingbeek, Palingbeekstraat 18 in Zillebeke (Ieper)
Groepen: groepen die meewerkten aan het project en die meerdere beeldjes wensen op te halen, kunnen tot maandag 26 november om 12 uur contact opnemen via 057 23 08 40 of via cwrm@west-vlaanderen.be.