Home > Nog 17 dagen aftellen: ook de 96 gidsen van Triënnale Brugge 2024 zijn er klaar voor

Nog 17 dagen aftellen: ook de 96 gidsen van Triënnale Brugge 2024 zijn er klaar voor

Geschreven op 28 maart 2024 om 07:12 door Mario De Wilde

Gisteren vond het vierde en laatste opleidingsmoment voor de gidsen van Triënnale Brugge 2024 plaats. Als sluitstuk van de opleiding nam het team van Triënnale Brugge de gidsen mee op stap langs de kunst- en architectuurinstallaties. “De 96 gidsen vormen het eerste contact met de bezoeker. Ze spelen een cruciale rol in het verspreiden van betrouwbare info, bieden inzicht in de aangeboden thema’s en installaties en helpen mee om via kunst en architectuur de stad met een andere blik te bekijken.Hun belang voor een organisatie als TRIBRU24 kan niet overschat worden,” aldus Franky Demon, schepen Stad Brugge.

Triënnale Brugge investeert sinds 2015 in haar gidsenwerking. Hiervoor werkt de organisatie samen met een groep enthousiaste, gediplomeerde gidsen afkomstig uit de verschillende erkende gidsenverenigingen: Bruges Guides, Hello Bruges en S-wan. Ze zijn niet alleen ervaren en deskundige stadsgidsen, maar ook gepassioneerd door hedendaagse kunst en architectuur. “Gedurende drie intensieve opleidingsmomenten en een rondleiding met de curatoren werden onze gidsen diepgaand meegenomen in de wereld van Triënnale Brugge en het thema Spaces of Possibility.. Die informatie werd aangereikt vanuit verschillende hoeken: inhoudelijk, maar ook productioneel en met zeer praktische hands-on informatie en weetjes van de kunstenaars zelf,” zegt Ruth Wauters, coördinator publiek programma TRIBRU24.

Een rondleiding voor elk wat wils

Voor TRIBRU24 bereiden de gidsen zich voor op het rondleiden van zeer diverse groepen. Zowel bewoners en bezoekers, als kunstliefhebbers en professionelen, maar ook internationale groepen, kinderen en senioren.De gidsen nemen de bezoekers mee langs de kunst- en architectuurinstallaties, langs gekende en minder gekende plekken in de binnenstad, verrassen met weetjes en achterliggende verhalen en gaan in gesprek over de aangeboden thema’s.

Ook voor mensen met een auditieve of visuele beperking zijn er specifieke tours uitgewerkt. Voor hen werd een rondleiding ontwikkeld in samenwerking met The Mind and Makerspace van Howest. Samen met die ervaringsdeskundigen werd er gezocht naar hoe de beleving van de hedendaagse kunst- en architectuurinstallaties voor mensen met een visuele beperking kan geoptimaliseerd worden.

TRIBRU24 ontwikkelde verder rondleidingen voor kinderen, in klassikaal verband of met de familie. Visit Bruges biedt gedurende de hele periode vaste rondleidingen aan: je sluit individueel of in kleine groep aan. En dankzij de vereniging Quasimundo kunnen bezoekers een opgeleide gids én fiets boeken, in één pakket.

Ook partner Musea Brugge werkte voor hun tentoonstelling Rebel Garden geleide wandelingen uit. Die wordeng egeven door hun museumgidsen. Meer info bij Musea Brugge.

Het is duidelijk, de gidsen van Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility zijn er klaar voor om de bezoekers te verrassen en te inspireren, Brugge vanuit een ander perspectief te laten beleven en te laten dromen over nieuwe mogelijkheden voor de toekomst van de stad.

Over Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility
Van 13 april tot 1 september neemt Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility de straten van de historische binnenstad en Zeebrugge in met hedendaagse kunst- en architectuurinstallaties. Samen met twaalf kunstenaars en architecten van over de hele wereld houdt Triënnale Brugge voor haar vierde editie het sluimerend potentieel van de steeds veranderende stad tegen het licht en daagt het uit om mee na te denken over de toekomst van Brugge, en ruimer, de stad.

Voor deze editie gaat Triënnale Brugge een samenwerking aan met vier culturele partners met lokale verankering: Cultuurcentrum Brugge, De Republiek, Het Entrepot en Musea Brugge. Samen werken ze een stadsbreed programma uit met Spaces of Possibility als rode draad.

Datum: 13.04 – 01.09.2024
Brugse binnenstad en Zeebrugge
Altijd open, altijd gratis
triennalebrugge.be

Foto © Tom Leentjes

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.