Home > Nog 10 dagen…. Roeselare maakt zich op voor de ‘Week van de Beweging’

Nog 10 dagen…. Roeselare maakt zich op voor de ‘Week van de Beweging’

Geschreven op 13 oktober 2022 om 08:24 door Mario De Wilde

Nog zowat tine dagen en de ‘Week van de Beweging’ gaat van start. En ook in Roeselare bereiden ze zich daar goed op voor. Dat we meer moeten bewegen, dat horen we geregeld. Maar toch geraken veel mensen niet aan de dagelijkse portie beweging. Jammer, want bewegen is van belang voor zowel je fysieke gezondheid, als voor je mentale welzijn! De dienst orthopedie van AZ Delta, het kenniscentrum ARhus, KOERS. Museum van de Wielersport, Sport#VANRSL en de Stad Roeselare willen daar tijdens de Week van de Beweging, van 23 tot en met 30 oktober 2022, de aandacht op vestigen. Het wordt een week met actieve workshops, inspirerende avonden en aangename beweegmomenten. Het diverse programma is gericht op verschillende leeftijdsgroepen en staat garant om op een fijne manier samen in beweging te komen, welke sportieve achtergrond je ook hebt (of: net niet hebt). Kortom: elke beweging telt want voldoende bewegen maakt je gezond én gelukkig!

Van beweegparcours, over VR-brillen tot motivatietips
In ARhus kan je een hele week lang sport- en beweegtoestellen van GOED (de thuiszorgwinkel van CM) uitproberen via een beweegparcours. Studenten van Howest Sport & Bewegen werkten een parcours uit en staan ook in voor persoonlijke begeleiding. Deze studenten organiseren in ARhus ook een (groot)ouderkindbeweegsessie op zaterdag 29 oktober waarbij zowel de (groot)ouders als peuters en kleuters samen aan het bewegen gaan.
Nog in ARhus kan je op 26 en 29 oktober VR-brillen uitproberen en tegelijk wat extra bewegen. Hogeschool VIVES organiseert er o.a. demo’s VR sabeldansen en schijnboksen. “Virtual Reality kent ook buiten de entertainmentsector al heel wat toepassingen. In onze opleidingen komt dit aan bod om beweging te stimuleren, afleiding te vormen voor pijnprikkels of om op een veilige manier te oefenen en te bewegen,” verduidelijkt Charlotte Ramboer, praktijklector binnen Hogeschool Vives, bachelor verpleegkunde campus Roeselare.

En wat als de motivatie om te starten met bewegen zoek is of je niet volhoudt? De gespreksavond ‘Wat beweegt je?’ op donderdagavond 27 oktober in ARhus helpt je op weg. Belgian Tornado en Olympiër Alexander Doom, handbike wielertoeriste Marleen Feys en sportpsycholoog bij Sport’R Bart Van Laethem gaan met Farida Barki in gesprek over wat hen en ook jou kan motiveren om te bewegen én het bewegen ook vol te houden. Het wordt een boeiende avond voor zowel sporters als niet-bewegers. Ook het project ‘Bewegen op verwijzing’ wordt er door de beweegcoaches van de stad voorgesteld. Deze avond kan zowel in ARhus als online gevolgd worden. Inschrijven is een must.

Gezond leven, gezond eten
Op maandagavond 24 oktober organiseert KOERS samen met CM een infosessie ‘Actief en energiek de dag door’ om je veerkracht te versterken. De gezondheidsexperts van Fitter Vlaanderen leren het je aan door je lichaamshouding aan te passen, door ademhalingsoefeningen en door met stressverlagende technieken aan de slag te gaan. Om hieraan deel te nemen, wordt ook gevraagd om je vooraf in te schrijven. Ook gezonde voeding is belangrijk bij bewegen en sporten. In plaats van een sportreep te gaan kopen, kan je zelf een gezondere versie van een energiereep maken. Ook handig voor wie kampt met allergieën of intoleranties! Hoe je dat doet, leer je op 25 oktober tijdens de workshop ‘Maak je gezonde energiebom’ in de Keuken Van Roeselare (recht tegenover ARhus op De Munt). Schrijf je snel in want het aantal plaatsen is beperkt.

Wandelen en lopen
De Stad Roeselare promoot het wandelen en lopen, en wil dat tijdens de Week van de Beweging ook samen met buurtbewoners doen. Trek je wandel- of loopschoenen aan en ontdek het uitgebreide bewegwijzerde wandel- en loopnetwerk van meer dan 80 km in je directe woonomgeving! De routes zijn bewegwijzerd en geschikt voor zowel beginnende als gevorderde sportievelingen. Ze variëren van ongeveer 5 km (blauwe bordjes), 10 km (groene bordjes) tot een halve marathon (oranje bordjes). Het sportmedisch centrum Sport’R van AZ Delta zet zijn deuren open op 24 oktober. Toegang is gratis maar wel graag vooraf even inschrijven. Je leert er meer over stressmetingen, sportvoeding, inspanningstesten en sporttestjes.

Beweegbank
Ook de woonzorgcentra en dienstencentra helpen mee om iedereen zo fit mogelijk te houden. Zo staat er een beweegbank in de Sint-Petrus- en Paulusstraat in Rumbeke. Deze IPitup-beweegbank combineert een conditie-, kracht- en stabilisatietraining. Hoe je ermee aan de slag gaat, leer je tijdens een initiatie op 26 en 27 oktober. Inschrijven hiervoor kan bij wzc Sint-Henricus. Hier bovenop worden in alle woonzorgcentra en verschillende sportclubs in de stad initiaties georganiseerd voor vijftigplussers, gaande van zitturnen over schaken tot fitness en zumba!

Sportbak op TRAX
Ook nieuw is de Sportbak op TRAX. Dit is een mobiele eigentijdse gepimpte bak gevuld met innovatieve en traditionele sportmaterialen waar je al vanaf twee personen mee aan de slag kan gaan: airbadminton, baseball, kanjam, rugby, spikeball, ultimate frisbee, wackitball en footvolley. Reglementen, spelfiches en demofilmpjes kan je bekijken door de QR-code op de bak te scannen. “Met dit nieuwe sportconcept willen we jongeren en buurtbewoners stimuleren om (meer) te bewegen in hun eigen leefwereld, vandaar de keuze om de Sportbak dagelijks ter beschikking te stellen van de jongeren op de TRAX-site,” verduidelijkt schepen José Debels.

Geef je sportmateriaal een tweede leven
In scholen, sportaccommodaties van de stad, de inkomhal van AZ Delta campus Rumbeke en campus Brugsesteenweg, maar ook in KOERS en ARhus De Munt staan er verzamelboxen van de Kringwinkel om sportmateriaal dat je niet meer gebruikt in te zamelen. Via deze grootse inzamelactie willen we gebruikte spullen een tweede leven geven via de Kringwinkel. Zo dragen we ook zorg voor het milieu én creëren we sociale tewerktstelling.

PRAKTISCH
De Week van de Beweging vindt plaats van 23 tot en met 30 oktober 2022. Het volledige programma vind je
op www.weekvandebeweging.be. Alle inschrijvingen kan je doen via de website. Wil je graag meer informatie krijgen? Contacteer het Vrijetijdspunt in Roeselare: 051 26 24 00 of vrijetijd@roeselare.be. (Bron Mandelnieuws.be)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.