Home > West-Vlaams bedrijf pakt uit met innovatief procedé om 50% water te besparen

West-Vlaams bedrijf pakt uit met innovatief procedé om 50% water te besparen

Geschreven op 3 september 2019 om 10:59 door Mario De Wilde

Gebetonneerde en gedraineerde bodems, aanhoudende zomerdroogte en neerslagtekort putten de grondwaterreserves in Vlaanderen uit en tasten de zo al noodzakelijke gezonde ontwikkeling van bomen, planten en gazons aan. In de hete en droge zomers valt er minder neerslag dan normaal, wat zorgt voor een neerslagtekort. Meestal wordt dit tekort weer aangevuld in de winter, maar dat is de voorbije jaren onvoldoende gebeurd. Het watertekort van vorige zomer noopte tuinaanleggers ook al om afgestorven planten en bomen te heraanplanten. Ook volgroeide planten, bomen en gazons streden de voorbije zomers aanhoudend tegen droogtestress. Wordt water binnenkort een fossiele brandstof? Kunnen we nog spaarzaam omgaan met het beschikbare water en tegelijk een gezond groeiproces van planten en bomen garanderen?
Probleem aanpakken bij de wortel
Een performant wortelstelsel is de reddingsboei voor planten en bomen… als ze voldoende water en voeding krijgen in een evenwichtig samengestelde bodemomgeving. Sinds 1993 pakt de Belgische bodemverbeteringspionier TerraCottem® dit steeds urgenter probleem aan door de bodemstructuur drastisch te verbeteren met een uniek granulair mengsel van een 20-tal synergetische componenten. Dit innovatief en verfijnd procedé wordt toegepast bij aanplant of inzaai en zorgt alvast voor een waterbesparing van 50%. Want de wortelharen krijgen water en nutriënten als ze het nodig hebben uit hydroabsorberende polymeren. De toepassingen zijn legio: tuinen, parken, bossen, groene gordels, taluds, wegbermen, bloembedden, plantenborders, daktuinen, moestuinen…
Totaalaanpak met slechts 1 behandeling
De TerraCottem® bodemverbeteringstechnologie vertrekt vanuit een probleemoplossende totaalaanpak met slechts 1 behandeling. Waaruit bestaat nu die unieke formule van TerraCottem®? Bij een plantgat wordt het droog granulair mengsel met de uitgegraven aarde of met het plantputsubstraat gemengd. Alle componenten worden pas geactiveerd bij bewatering van de plant. De synergie tussen alle componenten is primordiaal. Zo stimuleren de biostimulanten de celstrekking en -deling, de biomassaproductie, en de wortelhaargroei in de diepte. De wortelharen worden dan verder gestimuleerd in de richting van de naburige polymeren waarin zowel water als speciaal geselecteerde meststoffen zijn opgeslagen en waarmee ze zich voeden (zie YouTube). Die polymeren kunnen tot 8 jaar lang water absorberen, en voor zowat 5 liter per 100 gram TerraCottem®-mengsel. De polymeren beletten bovendien dat het water en de meststoffen zouden uitspoelen of evaporeren na natuurlijke beregening of manuele bewatering. De meststoffen werken tot 8 maanden na aanplant. Tenslotte zorgen specifieke draagmaterialen ervoor dat alle gebruikte componenten homogeen verdeeld worden in het plantgat. Bij gazons, bloembedden en daktuinen wordt de geadviseerde TerraCottem®-dosering over de bodemoppervlakte gestrooid en daarna ingewerkt in de bodem. Bij aan te leggen gazons levert het een snellere en betere kieming van de graszaden op en een snellere vestiging van de graszoden.  De actie moet in alle toepassingen slechts 1 keer uitgevoerd worden en de impact is zo krachtig dat een kleine hoeveelheid TerraCottem® volstaat. Met TerraCottem® kan de gietfrequentie tot 50% worden verminderd, met daardoor ook een vermindering van het volume aan water.
Groene levensverzekering 
TerraCottem® is dus een unieke alles-in-een bodemverbeteraar met biostimulanten, meststoffen en hydroabsorberende polymeren als waterbuffering. TerraCottem® zorgt voor een productievere bodem (diepe wortelontwikkeling), voor een verhoogde overlevingsratio (hoge weerbaarheid tegen droogtestress en ziektes), en bijgevolg voor een kosteneffectieve en duurzame plantengroei. TerraCottem® heeft tevens zijn efficiëntie bewezen in semi-aride omstandigheden waar een minimum aan neerslag valt.
Voor groene en gezonde tuinen
De Vlaming houdt van zijn tuin, maar met de extreme droogte en de sproeibeperkingen van de laatste jaren is het een heuse uitdaging om zijn bomen en gazons groen en levend te houden. Daarom kent TerraCottem® ook zijn toepassing bij het inzaaien van gazons, het planten van bomen en bij de aanleg van graszoden. Zowel bomen als gazons genereren verschillende troeven: ze zorgen o.m. voor een gevoelige temperatuurdaling (bij bomen tot 10° lager), reinigen de lucht, vangen CO2 op en zorgen voor een betere waterhuishouding van de bodem. Dit in tegenstelling tot verharde oppervlaktes waar het water niet in de bodem kan dringen en grote schade aanricht bij hevige stortbuien.
Medeorganisator Nationale Grasdag
TerraCottem® is op 4 & 5 september 2019 ook medeorganisator van de Nationale Grasdag te Pittem, die in het teken staat van “Klimaatveranderingen en gazon. Wat nu? Kwaliteit wordt beloond!”.
Ook particuliere markt
De afnemers van TerraCottem® bestaan voor 95% uit professionals, zijnde hoveniers, groendiensten gemeentebesturen, tuinaannemers, tuinarchitecten, (bouw)aannemers, sportclubs (greenkeepers voetbal/golf). Maar het West-Vlaams familiebedrijf onder leiding van Carol Devos wil nu ook resoluut de particuliere markt bereiken via online verkoop. TerraCottem® (°1993), met hoofdzetel en productieplant te Oeselgem, heeft distributeurs in 40 landen die temperaturen trotseren tussen de -20 en 50º C. De export is goed voor 75% van de jaaromzet. De bodemverbeteringstechnologie werd de voorbije 26 jaar steeds verder verfijnd in het eigen labo i.s.m. onafhankelijke onderzoekscentra en universiteiten.

Info: www.terracottem.com. 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.