Home > Na 94 jaar sluit het Guido Gezellemuseum in Brugge

Na 94 jaar sluit het Guido Gezellemuseum in Brugge

Geschreven op 15 april 2020 om 08:04 door Mario De Wilde

Met een gemiddelde van amper negen bezoekers per dag in 2018, kon men het Guido Gezellemuseum in Brugge de afgelopen jaren moeilijk een topper noemen. En dus was het volgens schepen van Cultuur Nico Blontrock dan ook nog weinig zinvol om open te blijven. Na 94 jaar sluit het museum over een van Vlaanderens bekendste dichters de deuren. Sowieso was het museum door de corona al enkele weken gesloten. “Met deze cijfers is het weinig zinvol om het hele jaar dagelijks open te zijn”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock. Met de sluiting verdwijnt een stukje Brugse geschiedenis. Het geboortehuis van Gezelle, die leefde van 1830 tot 1899, is al sinds 1926 een museum. De huidige inrichting dateert van 2011. Toch blijven het huis en de bijbehorende tuin aan de Rolweg een plek voor cultuur. Een die onlosmakelijk verbonden blijft met de figuur van Guido Gezelle. Musea Brugge blijft beheerder van het gebouw en zal samen met De Biekorf, Kaap, het Cultuurcentrum en Vorming Plus werken aan een seizoensgebonden programmatie. Er wordt ook overwogen om de tuin toegankelijk te maken voor het publiek. Die tuin zal opnieuw heraangelegd worden om de functie als ontmoetingsplaats te versterken, aldus Nico Blontrock.

 

19 reacties

Gied ten Berge
Geschreven op 2021-06-03 08:08:20
Wat jammer, Vlaanderen verliest zijn wortels. Het was zijn natuur en zijn religie al kwijt, nu ook zijn grootste dichter.
Wim Vanbelle
Geschreven op 2020-05-03 11:00:04
Blij te lezen dat er wordt nagedacht ook over de zin en onzin van bepaalde musea open te houden. Veel logischer om toe te wijzen aan nieuwe activiteiten en aan te passen in functie van aantal bezoekers en geïnteresseerden. Vernieuwing en verandering, niet altijd gemakkelijk, maar toch vaak nodig :-).
Geert Van Tieghem
Geschreven op 2020-04-26 14:24:35
N.a.v. de abrupte sluiting van het Guido Gezellemuseum vraagt N-VA Brugge in de gemeenteraadszitting van di 28/4 e.k. de hoofdelijke stemming, na de interpellatie van raadslid Martine Bruggeman, om het ganse verhaal uit te stellen, overleg te plegen en andere voorstellen te onderzoeken. vr. groeten Geert Van Tieghem
Greet Bekker
Geschreven op 2020-04-21 09:31:34
Mij spreekt de blomme een tale...was een lied dat ik als kind al geleerd heb en vaak heb gezongen.
Guy Sonnen
Geschreven op 2020-04-21 02:41:36
Niet sluiten! Voor het weer open gaat ben je tientallen jaren verder. Publiciteit aan GG en zijn museum geven. Wedstrijd, wie schrijft het mooiste toneelstuk over GG. Enfin, gewoon erin vliegen! Breng hem terug onder de aandacht, Saint Amour, zat schoonheid waar we allemaal schatplichtig aan zijn! Wat is dat toch met geld en cultuur, leert men dan nooit. Bier- of chocolademuseum, hallo! Zo verging het ook Het Nederlands Theater Instituut, ooit het fiere thuis van acteurs, dansers, poppenspelers, dramaturgen etc. met museum, een tuin, theaterzaal en n fantastische bibliotheek in hartje Amsterdam, ontmanteld en weggemoffeld tussen vage beloftes en n pak geld, schande! Wat doen we ons zelve aan… Sag mir wo die Blumen sind...
Annelies van der Bie
Geschreven op 2020-04-21 00:49:16
Misschien een wand met makkelijke stoelen en uitzicht op de tuin. Aan de wand een serie koptelefoons met de gedichten van Guido Gezelle voorgelezen door een persoon met Vlaamse tongval.
Annelies van der Bie
Geschreven op 2020-04-21 00:43:32
Wat mooi, dat het museale gebouw waar nog maar zo weinig bezoekers kwamen nu Het Gezellehuis gaat heten. Het drukt meteen uit wat je er kunt gaan vinden: voortgaande aandacht voor de dichter en metgezellen die van Poëzie, literatuur, natuur en van nieuwe invalshoeken houden. Zo evolueert het museum naar een nieuwe fase met nieuwe kansen voor juist meer bezoek. Ik juich het toe.
Nico Blontrock
Geschreven op 2020-04-20 14:52:04
Omdat er veel foute info de ronde doet, deze reactie. We willen dit jaar starten met een vernieuwde dynamiek voor het Gezellemuseum in samenwerking met diverse partners. De figuur van Guido Gezelle en het Gezellemuseum zijn onlosmakelijk verbonden met Brugge. Met de huidige presentatie die dateert uit 2011 is het museum nu toe aan een nieuw hoofdstuk. De vernieuwde werking wil Musea Brugge samen met diverse artistieke en cultuur-educatieve partners realiseren. Het onderwerp overstijgt immers de belangen en de werking van Musea Brugge. De nadruk ligt op het delen van Gezelles erfenis en daar in de ruime zin betekenis aan geven. Invalshoeken rond poëzie, literatuur, beeldende kunst en natuur of ecologie kunnen boeiende projecten en co-creatie opleveren. Er zullen verschillen troeven worden uitgespeeld: - het uitbouwen van een seizoensgebonden werking met concentratie in de lente en de (na)zomer, samen met verschillende partners, zoals het Cultuurcentrum, de bibliotheek, Kaap, Vormingplus … - het valoriseren van de Gezelletuin als een ontmoetingsplek - het vernieuwen van de inrichting naar een flexibele opstelling die presentaties en activiteiten mogelijk maken - het uitbouwen van een educatieve werking in en rond het Gezellehuis Het Gezellehuis (MET BLIJVENDE -maar geen museale - AANDACHT VOOR GUIDO GEZELLE) blijft behouden als locatie van Musea Brugge. Vanaf eind mei worden het gebouw en de tuin vrij toegankelijk voor iedereen. Musea Brugge blijft er activiteiten organiseren zoals moestuinieren, poëzie-aperitief, lezingen, enz. Om die dynamiek te behouden zitten we met verschillende partners samen. Musea Brugge vindt het belangrijk dat het museum evolueert tot een warme ontmoetingsplek voor liefhebbers van literatuur, kunst en natuur. Vandaar dat we voor een nieuwe naam kozen: het Gezellehuis. Nico Blontrock
Amber Longueville
Geschreven op 2020-04-20 14:20:05
Met verbijstering lees ik dat het Guido Gezellemuseum gaat sluiten. Akkoord, alle musea in Vlaanderen en ook daarbuiten hebben het moeilijk en door het coronavirus ook al een aantal weken gesloten. Maar ik ging er steeds vanuit dat een stad als Brugge zou waken over het voortbestaan van dit unieke museum. Is een bier- of chocolademuseum dan zoveel interessanter? Is de sluiting al echt definitief of bestaan er nog redmiddelen? Ik hoop het van ganser harte. Amber
mady lengkeek
Geschreven op 2020-04-20 13:44:02
Heel erg jammer als dit museum sluit. Ik heb het bezocht toen ik een jaar of 16 was (1958). Voor mijn eindexamen had ik voor literatuur Guido Gezelle gekozen, omdat ik heel veel van zijn gedichten hield. Tot verbazing van de examinator kon ik heel wat gedichten uit het hoofd voordragen. Ben nog steeds met het maken en lezen van poëzie bezig. In mijn bundel "bloemlezing" heb ik op pag. 1 "mij spreekt de blomme een tale" aangehaald.
anneke
Geschreven op 2020-04-20 13:32:22
werkelijk betreurenswaardig, is daar niet een rijke schepen in brugge of ? mij spreekt de blomme vele talen........................................ melle, frankrijk.
anneke
Geschreven op 2020-04-20 13:30:02
werkelijk betreurenswaardig is er niet een rijke schepen in de buurt die daar iets in ziet? ook ik denk mee, mij spreekt de blomme vele talen.................................................
Wim Zijlstra
Geschreven op 2020-04-20 12:33:14
'Mij spreekt de blomme een tale...' Het gedichtje hing mooi ingelijst in de gang. Ik herinner me dat ik trots was dat ik het kon ontcijferen, toen ik net had leren lezen. Mooi, maar met vreemde woorden: 'tale', 'blomme'. Guido Gezelle... De naam van de dichter was geheimzinnig... Als leraar Nederlands schreef ik het gedich ieder jaar op het bord. En vertelde van die vroege leeservaring. En daarna over Guido Gezelle en zijn natuurliefde en zijn taalkunst. Brugge bezoeken was ook: naar het Gezellemuseum gaan. Stilte. Ik heb het schilderijtje geërfd!
Grada Kos
Geschreven op 2020-04-20 12:16:41
Als de ziele luistert spreekt het al een taal dat leeft, 't lijzigste gefluister ook een taal en teken heeft: blaren van de bomen kouten met malkaar gezwind, baren in de stromen klappen luide en welgezind, wind en wee en wolken, wegelen van Gods heiligen voet, talen en vertolken 't diep gedoken Woord zo zoet... als de ziele luistert! === We moeten blijven luisteren naar Guido Gezelle. Naast J.H. Leopold is hij mijn meest geliefde dichter. Zijn tuin zou ik zeker bezoeken. Een kleine serie voorstellingen is ook een prachtig idee. Heeft Roger Raveel niet gedichten van hem in beeld vervat? En er zijn vast nog allerlei andere 'toepassingen' van Gezelles werk te laten zien of horen. Veel succes.
Nel Davidse
Geschreven op 2020-04-20 10:26:17
Een paar jaar geleden, tijdens een meerdaags fietstochtje vanuit Middelburg (Zeeland), bezocht ik het museum en heb er erg genoten. Wat jammer, dat ik nu die mogelijkheid niet meer heb en velen met mij. Ik herinner me die ochtend nog alsof het gisteren was.
Jan Deckwitz
Geschreven op 2020-04-20 09:54:02
Doodzonde, dat GG uit de aandacht raakt. Scholen!!!! Waar zijn jullie toch met je poëzie??
Peer van Veen
Geschreven op 2020-04-20 09:15:41
Jammer, maar begrijpelijk. Ben fan van GG sinds m'n kweekschooltijd, die was van 1952 tot 1957. Probeer nog steeds m'n ziele te laten luisteren. Lukt heel vaak niet...…..
Hennie Schoenmaker
Geschreven op 2020-04-20 08:58:37
Is/wordt er een filmpje gemaakt van de inhoud van het museum? Daar zou ik in geïnteresseerd zijn. Vanaf mijn 14e bewonder ik de poëzie van GG, dat is inmiddels 57 jaar geleden...
Kees Plaisier
Geschreven op 2020-04-20 08:57:07
Misschien kan er een serie kleine evenementen worden opgezet. 1 maal per maand een Gezelle gedicht of proza fragment met een verhaal of uitvoering van muziek, natuur of geschiedenis die erbij hoort. Ik denk graag mee op afstand in Rotterdam.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.