Home > 19 bijkomende West-Vlaamse haltes krijgen realtime infoschermen: budget voor duizend schermen

19 bijkomende West-Vlaamse haltes krijgen realtime infoschermen: budget voor duizend schermen

Geschreven op 23 juni 2019 om 18:30 door Mario De Wilde

Eind dit jaar begint De Lijn aan de installatie van nieuwe schermen voor realtime reisinformatie. In een eerste fase gaat het om 280 haltes, dat is een uitbreiding met 70 procent. Daarvan komen er 19 schermen in West-Vlaanderen. Deze displays tonen de doorkomsttijden op basis van de gps-positie van de bus. In totaal trekt de vervoermaatschappij 2,7 miljoen uit om reizigers aan meer haltes accurate reisinfo te geven. De schermen van leverancier Axentia zijn ook te vinden op het Brusselse openbaarvervoernet van de MIVB.
Energiezuinige schermen
De 19 West-Vlaamse schermen komen aan veelgebruikte haltes waar nog geen realtime reisinfo beschikbaar is. Ze tonen het lijnnummer, de bestemming en de wachttijd. LCD-technologie zorgt in alle weersomstandigheden voor goed leesbare informatie en een beperkt energieverbruik. Afhankelijk van de grootte van de halte en het aantal ritten dat er per uur passeert, wordt een scherm met drie of vijf tekstregels geplaatst.
Budget voorzien voor bijna 1000 schermen
De komende vier jaar heeft De Lijn budget voorzien voor bijna 1000 bijkomende schermen. over heel Vlaanderen. De 280 schermen zijn daarvan de eerste schijf. In een volgende fase komen er mogelijk nog eens 710 schermen bij. Alles samen gaat het om een investering van 2,7 miljoen euro.
Geen aansluiting op elektriciteitsnet nodig
De nieuwe schermen werken op batterijen. Zo moet de straat niet worden opengelegd voor de aansluiting op het lichtnet. Doordat de informatie op de schermen wordt aangeleverd via het mobiele 3G- of 4G-netwerk, zijn er evenmin kabels nodig voor de datacommunicatie.

(©)Foto De Lijn

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.