Home > Nieuwpoortse Proper Strand Lopers-vrijwilligers Jetty en Jeannine winnaars van De Groene Pluim

Nieuwpoortse Proper Strand Lopers-vrijwilligers Jetty en Jeannine winnaars van De Groene Pluim

Geschreven op 25 januari 2024 om 10:06 door Mario De Wilde

De stedelijke milieuraad van Nieuwpoort overhandigt jaarlijks De Groene Pluim aan een persoon, bedrijf of natuur(vereniging) die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de natuur of het leefmilieu in Nieuwpoort. De prijs gaat naar vrijwilligersduo Jetty Wils en Jeannine Decrick van de Proper Strand Lopers. Zij zetten zich nagenoeg dagelijks in om het strand in Nieuwpoort-Bad schoon te houden. Eergisteren reikte de Nieuwpoortse milieuraad voor de zeventiende keer De Groene Pluim uit. De award werd toegekend aan Jetty Wils en Jeannine Decrick, vrijwilligers bij de Proper Strand Lopers.

Onder het pseudoniem De J.J.’s voeren zij op regelmatige basis een grondige schoonmaakbeurt uit van het strand in Nieuwpoort-Bad. Ze starten elk aan één kant van het strand en ontmoeten elkaar in het midden. De vele grote en kleine prullen die ze op het strand aantreffen, worden steevast gefotografeerd en op Facebook gepost. Hiermee wil het duo mensen sensibiliseren over de negatieve impact van zwerfvuil op onze leefomgeving. De bijeengesprokkelde afvalbuit wordt nadien zorgvuldig gesorteerd.

Sensibiliseren doen Jetty en Jeannine niet alleen via fotoreportages op sociale media, maar ook via kunst. Zo kunnen de twee dames beschouwd worden als hoofdleveranciers van het artistiek project Noordzee Trash Art, waarbij op kunstzinnige wijze wordt omgesprongen met strandafval. De meest in het oog springende objecten die Jetty en Jeannine vanuit het zand plukken, krijgen zo een tweede leven als kunst.

Schepen van Leefmilieu Kris Vandecasteele vindt het een goede zaak dat De Groene Pluim naar de twee dames gaat: “Het strand is één van de parels aan de kroon van Nieuwpoort. Dan spreekt het ook voor zich dat we zorg dragen voor dit uniek stukje natuur. De niet aflatende inzet van Jetty en Jeannine is in dat opzicht bewonderenswaardig. Zij tweeën en de vele andere vrijwilligers van de Proper Strand Lopers doen er alles aan om de fauna en flora van het Nieuwpoortse strand en onze duinen te vrijwaren. Door hun ruimrondes en bewustmakingsinitiatieven via sociale media onderschrijven Jetty en Jeannine de groene mindset van de Stad. Daar zijn we hen dankbaar voor, de toekenning van De Groene Pluim is dan ook meer dan verdiend.”

Jetty en Jeannine zijn de Nieuwpoortse ambassadeurs van de Proper Strand Lopers. Deze vereniging is ontstaan vanuit een Facebookgroep die mensen tracht bewust te maken van de afvalproblematiek in de wereld. Een 400-tal actieve vrijwilligers speurt dagelijks de Belgische kustlijn af naar afval. Daarnaast hebben de Proper Strand Lopers ook aandacht voor zwerfvuil langs wegen en in bossen of parken.

Marie-Ange Loones verdienstelijk tweede
Marie-Ange Loones, coördinator van Kinderboerderij De Lenspolder, eindigde op de tweede plaats. In 2024 gaat zij met pensioen bij Stad Nieuwpoort, na een carrière van 42 jaar. Marie-Ange staat binnen de stadsorganisatie en ver daarbuiten bekend als iemand die gepassioneerd is door alles wat met milieu en de natuur te maken heeft.

Ze vervoegde in 1982 de rangen van het stadspersoneel, aanvankelijk bij de Dienst Milieu. Na iets meer dan een jaar verkaste ze naar de Kinderboerderij waar ze op vandaag actief is. Eerst was ze er administratief medewerker, later ging ze het boerderijteam aansturen.

Op de Kinderboerderij groeide ze uit tot een vertrouwd gezicht, zeker bij kinderen en jongeren die ze tijdens talloze workshops, zoektochten en leerrijke initiatieven haar liefde voor de natuur en het belang van milieubewustzijn probeerde mee te geven. Verder zette ze zich – steeds met een flinke dosis enthousiasme, creativiteit en werklust – in voor de Week van de Zee, de jaarlijkse Schelpenteldag, de natuurdriedaagse, de lenteprikkel en tal van andere activiteiten.

Haar voordracht als kandidaat-winnaar voor De Groene Pluim kwam er als teken van dank voor haar jarenlange steun voor het milieu en haar focus op natuureducatie in Nieuwpoort.

Foto: © Isabelle Vanhassel

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.