Home > Nieuwpoort heeft z’n eerste Stolperstein of struikelsteen en die is voor Marcel Beun

Nieuwpoort heeft z’n eerste Stolperstein of struikelsteen en die is voor Marcel Beun

Geschreven op 19 september 2022 om 08:18 door Mario De Wilde

Gisteren werd de eerste Struikelsteen of Stolperstein in Nieuwpoort geplaatst ter ere van oorlogsheld Marcel Beun. Deze opvallende steen werd ingemetseld in de stoep in de Pieter Braeckelaan. Struikelstenen maken deel uit van het bijzonder herdenkingsproject van de Duitste kunstenaar Gunter Demnig ter nagedachtenis van de slachtoffers van het nazisme tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het aanbrengen van Stolpersteine of Struikelstenen is een bijzonder herdenkingsproject van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Met deze opvallende stenen in het straatbeeld worden passanten bewustgemaakt van slachtoffers van het nazisme tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Stolpersteine worden ingemetseld in de stoep voor de vroegere woonplaatsen van mensen die door de bezetter werden opgepakt, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord werden gedreven. In heel Europa liggen er nu al meer dan 90.000 van die stenen, waarvan een duizendtal in België. Voor Nieuwpoort is de Stolperstein voor Marcel Beun een primeur. In aanwezigheid van zijn dochter Gisèle en zoon Gilbert Beun werd de eerste Struikelsteen geplaatst in de Pieter Braeckelaan 10, ongeveer 77 jaar na zijn dood. Gisèle Beun was amper tien jaar toen ze zag hoe haar vader weggevoerd werd door drie Feldwebels, Duitse officiers. Op 7 april 1945 stierf hij in kamp Ganäcker, na eerder de verschrikkingen van kamp Flossenbürg en een dodenmars te hebben overleefd.

In mei 1957 werd zijn stoffelijk overschot terug naar België gebracht en overgedragen aan Stad Nieuwpoort. Na zijn dood werd onthuld dat hij sinds 1941 lid was van de Belgische Militaire Verzetsorganisatie en had ook banden met Engeland. Als verzetsstrijder zette hij zich in voor een verdraagzame samenleving waarin vrijheid het hoogste goed is. In zijn dossier zat ook een brief gericht aan deze organisatie van generaal Eisenhouwer waarin hij zijn blijk ban respect toonde voor hun inzet tijdens de oorlog.
Foto: stad Nieuwpoort

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.