Home > Nieuwpoort draagt middeleeuwse Stadskeure over aan Rijksarchief van Brugge

Nieuwpoort draagt middeleeuwse Stadskeure over aan Rijksarchief van Brugge

Geschreven op 21 mei 2024 om 12:37 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Nieuwpoort heeft zijn Vrijheidskeure uit 1163 in permanente bewaring gegeven aan het Rijksarchief in Brugge. Het uiterst waardevolle artefact wordt er voortaan opgeborgen in een geklimatiseerd archiefdepot, wat nodig is om het fragiele document te beschermen tegen de tand des tijds. Met zijn Keure kreeg Nieuwpoort 861 jaar geleden officieel stadsrechten toegekend. Het geldt als de oudst bewaard gebleven geschreven stadskeure in Vlaanderen.

De kostbare collectie archivalia verhuisde in december 1969 nagenoeg integraal naar het Rijksarchief in Brugge. Bij de bewaargeving in 1969 werden 685 charters, 5.496 stukken uit het oud archief (1163-1796), 50 strekkende meter uit het modern archief (1796-1940) en 44 parochieregisters overgebracht. Toen bleven maar een paar stukken in Nieuwpoort achter.

Nu wordt de Keure herenigd met de rest van het historisch Stadsarchief. De verhuis naar het Rijksarchief betekent niet dat het document niet meer toegankelijk is. Net als de rest van het historische Nieuwpoortse Stadsarchief is de Keure beschikbaar voor raadpleging en wetenschappelijk onderzoek in de leeszaal van het Rijksarchief.

Samen met de Stadskeure verhuist nog een tweede item naar het Rijksarchief: de inventaris der Archieven der Hospitien van Edward Vlietinck uit 1890. Dit handgeschreven stuk geeft een overzicht van het archief van de godshuizen in Nieuwpoort en bevat analyses van de charters. Het stuk krijgt een nieuw onderkomen in het Rijksarchief omdat het inhoudelijk aansluit bij het stuk Nieuwpoorts archief dat daar al bewaard wordt.
Foto: stad Nieuwpoort

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.