Home > Nieuwpoort deelt gratis klimaatbomen uit

Nieuwpoort deelt gratis klimaatbomen uit

Geschreven op 14 januari 2022 om 15:54 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Nieuwpoort biedt gratis klimaatbomen aan. Iedereen met een tuin in Nieuwpoort kan één exemplaar krijgen. Het gaat om kleine, middelgrote en grote bomen die bestand zijn tegen de weersomstandigheden van de toekomst.
De voorbije jaren zijn in Nieuwpoort al belangrijke stappen gezet om de CO2-uitstoot te verminderen en het leefmilieu te verbeteren. Stad Nieuwpoort maakt werk van meer openbaar groen en ontharding. Zo moet tegen het einde van volgende legislatuur minstens 50.000 m2 onthard zijn. Het ontwikkelen van een structureel boombeleid is daarbij een belangrijke eerste stap, vertelt burgemeester Geert Vanden Broucke:

“Het algemeen belang vraagt om een groene aankleding van de stad. Daarom streven we naar een verdubbeling van het openbaar groen met aandacht voor diversiteit. Zo planten we 4.000 bomen aan om mee bij te dragen aan de reductie van CO2. Voor dit plan, dat loopt van 2020 tot 2025, voorziet de Stad maar liefst 200.000 euro per jaar.”
Tot nu toe werd al een 1.000-tal bomen aangeplant op het Nieuwpoorts grondgebied. Binnenkort komen er ook nog bij op de Kaai en in de Simli-wijk. Daarnaast spoort de Stad iedereen aan om een klimaatboom te laten planten in hun tuin. De Stad verdeelt gratis bomen aan iedereen die een tuin heeft in Nieuwpoort. Een boom aanvragen gebeurt online via www.nieuwpoort.be/klimaatbomen. De aanvraagronde loopt tot maandag 28 februari 2022. De kosteloze aanplanting door de Groendienst zal gebeuren tussen dinsdag 1 en donderdag 31 maart 2022.

De klimaatbomen werden geselecteerd op basis van droogteresistentie, waterabsorberend vermogen, duurzaamheid en uiteraard ook op de groeiplaatsomstandigheden. In de lijst staan inheemse en uitheemse bomen:
• witte moerbei, Amerikaans krentenboompje of sierappel voor kleine tuinen;
• Japanse schijniep of zomereik voor middelgrote tuinen;
• honingboom, amberboom of schietwilg voor grote tuinen.
Burgemeester Geert Vanden Broucke hoopt alvast dat heel wat mensen geneigd zullen zijn om een klimaatboom aan te vragen en hoopt dit initiatief elk plantseizoen te herhalen: “Intussen kregen we al een honderdtal aanvragen binnen. Uiteraard hopen we dat nog meer mensen een klimaatboom willen planten. Bomen hebben immers tal van voordelen. Zo helpen ze lucht zuiveren, bieden ze leefruimte voor dieren, stimuleren ze de biodiversiteit en doorbreken ze hitte-eilanden. Enkel met de inzet van álle inwoners kunnen we de vooropgestelde klimaatdoelstellingen behalen.”

Op de vrijdagmarkt stond alvast een infostand waar bezoekers meer info konden krijgen omtrent de actie van de klimaatbomen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.