Home > Nieuwe residenten voor het Huis van de Dichter in Watou

Nieuwe residenten voor het Huis van de Dichter in Watou

Geschreven op 3 juli 2020 om 08:42 door Mario De Wilde

Het Huis van de Dichter in Watou blijft een erg geliefde plek als schrijfresidentie. Getuige daarvan de vele inzendingen waaruit de selectiecommissie de volgende namen weerhield:

Kathleen Vereecken (BE)
Riana Scheepers (Zuid-Afrika)
Rinske Kegels (NL)
Eli Elise Hoopman (NL) en Vincent Van Meenen (BE)
Pat Donnez (BE)

Deze auteurs zullen dit najaar in Watou verblijven, om er zich door dorp, streek en mensen te laten inspireren. Ook het Mama’s Open Mic Collectief, Sarah De Mul en Peter Holvoet-Hanssen, die hun verblijf dit voorjaar omwille van de Coronacrisis uitgesteld zagen, zullen dit najaar hun residentie opnemen.

Het ‘Huis van de Dichter’ was tot begin 2009 de woonst van Gwy Mandelinck, oprichter, bezieler en organisator van de legendarische ‘Poëziezomers van Watou’. De woning dateert van 1841 en werd door de jaren heen zo goed als in haar oorspronkelijke staat bewaard. Sinds februari 2018 wordt het ‘Huis van de Dichter’ zestien weken lang per jaar opengesteld als schrijfresidentie voor auteurs. Watou krijgt daarmee een broedplek voor literatuur. Dichter Michaël Vandebril is twee jaar lang ambassadeur van het ‘Huis van de Dichter’ en wordt op zondag 30 augustus 2020 in Watou afgelost door … jong bloed. Persbericht hieromtrent volgt later.

Het ‘Huis van de Dichter’ is een residentie voor auteurs die in Vlaanderen, Nederland (incl. overzeese gebieden) en Zuid-Afrika wonen en werken. Auteurs uit alle genres zijn welkom, van alle leeftijden, diverse achtergrond, komaf en cultuur. De schrijfresidentie biedt bewust ook kansen aan auteurs met andere roots, auteurs die in co-creatie samenwerken met kunstenaars uit andere disciplines, en auteurs van kinder- en jeugdliteratuur. In samenwerking met Kunstenfestival Watou en VONK & Zonen organiseert het ‘Huis van de Dichter’ ook activiteiten en lezingen met de schrijfresidenten. Het ‘Huis van de Dichter’ wordt sinds dit werkingsjaar financieel ondersteund door Marnixring vzw.

Vzw ‘Huis van de Dichter’ biedt de auteur een gratis verblijf van één week in de woonst, die helemaal ter beschikking staat. De jaarlijkse toewijzing van de schrijfresidenten gebeurt na een beoordeling door een onafhankelijke selectiecommissie en in samenspraak met Passa Porta die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het residentiebeleid van Literatuur Vlaanderen.

Auteurs met interesse voor een residentie in het ‘Huis van de Dichter’ kunnen ten allen tijde via mail contact opnemen met info@huisvandedichter.be met de vermelding ‘verblijf schrijfresidentie’ in de onderwerpbalk. Auteurs kunnen zich via email kandidaat stellen met een motivatiebrief en hun c.v.

Het ‘Huis van de Dichter’ was tot begin 2009 de woonst van dichter Gwy Mandelinck, oprichter, bezieler en organisator van de legendarische ‘Poëziezomers van Watou’. Het huis is sindsdien al jaren een fel gesmaakte vakantiewoning. Sinds februari 2018 wordt het ‘Huis van de Dichter’ ook zestien werkweken lang per jaar ook opengesteld als schrijfresidentie voor auteurs. Watou krijgt daarmee een broedplek voor literatuur. Dichter Michaël Vandebril is twee jaar lang ambassadeur van het ‘Huis van de Dichter’.

De schrijfresidentie werd op zondag 25 februari 2018 officieel voorgesteld in het Festivalhuis tijdens een publiek moment waarop de sleutels van het ‘Huis van de Dichter’ symbolisch werden overgedragen aan Michaël Vandebril.

Carmien Michels (°1990) werd de eerste resident van het ‘Huis van de Dichter’. En sindsdien zijn menigen haar gevolgd. Voorjaar 2018 waren dit Stijn Vranken, Öznur Karaca, het dichterscollectief IJzer 2018, Moya De Feyter, akim a.j. willems, Lotte Dodion, Roy Aernouts en Stijn Dierickx. Najaar 2018 ging de eer naar Amina Belorf, Anne Provoost & Manu Claeys, Barbara Claes, Frederik Lucien De Laere, Hester Knibbe, Luuk Gruwez, Myriam van Hee en Myrte Leffring. De lichting voorjaar 2019 bestond uit Astrid Haerens, Elisa Candela, Bart S. Vermeer, Delphine Lecompte, Koen D’haene, Nerkiz Sahin en Peter Mangel Schots. In het najaar 2019 resideerde volgend literair talent: Lize Spit & Pieter Delfosse, Aya Sabi, Riet Wille, Virginie Platteau, M Arjen Mellink, Michiel Cox, Ellen Van Pelt en Birsen Taspinar.

Informatie: www.huisvandedichter.be/schrijfresidentie
©Foto: Elisa Candela

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.