Home > Nieuwe permanente tentoonstelling Sea Change in Duinpanne (De Panne) opent morgen de deuren

Nieuwe permanente tentoonstelling Sea Change in Duinpanne (De Panne) opent morgen de deuren

Geschreven op 30 augustus 2019 om 14:19 door Mario De Wilde

Bijna een jaar na de opening van het bezoekerscentrum in provinciedomein Duinpanne opent de nieuwe permanente tentoonstelling Sea Change de deuren. Bezoekers kunnen vanaf zaterdag 31 augustus kennis maken met de rijkdom van de zee. De expositie blijft gratis tot en met vrijdag 20 december. Er is twee jaar gewerkt aan de wetenschappelijke invulling van de expositie die de verschillende aspecten van de Noordzee belicht, van biodiversiteit tot de gevolgen van vervuiling. Verschillende partners, zoals het Vlaams Instituut voor de Zee, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, de Universiteit Gent, … werkten mee aan de inhoud. De Provincie West-Vlaanderen investeerde 650.000 euro in het project.  De expo is 636 m² en neemt ongeveer een derde van de totale oppervlakte van het gebouw in. De geschatte bezoektijd over de verschillende ruimtes bedraagt ongeveer twee uur.
Inhoud van de expo
Het deel over biodiversiteit toont de verscheidenheid onder de waterspiegel, aan de hand van een doorlopende film, een minidatabank van het onderwaterleven en een nieuwe mosselaquarium. Het volgende deel brengt bezoekers naar de bodem van de oceaan waar een mammoetschedel en scheepswrakken rusten. Via een hellend vlak komen bezoekers terug boven water en leren ze via cartoons over de gevaren van een stijgende zeespiegel. Sea Change staat ook stil bij vervuiling en toont dat aan de hand van het skelet van een aangespoelde dwergvinvis die stierf door vervuiling op zee.
Tot slot leren de bezoekers in de controlekamer hoe de ruimtelijke indeling op de Noordzee eruitziet. Het uitzicht op de panoramatoren zorgt letterlijk voor een hoogtepunt. Daar wordt het verhaal verteld van de trekvogels op de Noordzee en krijgen bezoekers een goed zicht op de omgeving.
Gratis
Tot de Kerstvakantie, tot en met vrijdag 20 december, blijft de expositie gratis. Daarna wordt Sea Change betalend.
Bezoekerscentrum Duinpanne mikt ook op scholengroepen. Een 2.000-tal schoolkinderen heeft nu al een bezoek aan de expo vastgelegd in 2019. Het centrum mikt op minstens 20.000 schoolkinderen in 2020, het cijfer dat bij de vorige tentoonstelling ook werd bereikt.
Greeters Bezoekerscentrum Duinpanne is ook nog op zoek naar ‘Greeters’, externe medewerkers die bezoekers begeleiden tijdens hun bezoek aan de tentoonsteling. Er wordt nog gezocht naar zowel Nederlands- als Franstalige medewerkers.
Praktisch – Sea Change
Wanneer: Open vanaf 31 augustus, tijdens de openingsuren van het bezoekerscentrum
Waar: Bezoekerscentrum Duinpanne – Olmendreef 2, 8660 De Panne
Prijs en reservatie: Gratis tot en met 20 december.
Groepen en scholen dienen vooraf te reserveren via www.duinpanne.be

Foto: © Provincie West-Vlaanderen

1 reactie

Ghislain Vandevelde
Geschreven op 2019-09-01 09:23:42
Op welke dagen is de expo te bezoeken en wat zijn de openingsuren?

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.