Home > Nieuwe onderwijshulpmiddelen voor mensen met audiovisuele beperking in Spermalie-instituut Brugge

Nieuwe onderwijshulpmiddelen voor mensen met audiovisuele beperking in Spermalie-instituut Brugge

Geschreven op 17 november 2022 om 09:31 door Mario De Wilde

Gisteravond opende de Brugse schepen van Cultuur Nico Blontrock de collectiepresentatie (vzw De Kade (voormalig instituut Spermalie) in Brugge. De afgelopen jaren werkten vrijwilligers van vzw De Kade samen met Erfgoedcel Brugge, Musea Brugge en KADOC aan de inventarisatie, waardering en (online) presentatie van de collectie onderwijshulpmiddelen voor mensen met een audiovisuele beperking. Het waardevolle erfgoed heeft nu een vaste toonplek in het Spermalie-instituut gekregen.

Schepen Blontrock: “Om te beginnen heeft vzw De Kade (het voormalige Spermalie-instituut), zoals veel gebouwen in Brugge, een lange historiek. In 1836 stichtte kannunik Charles Carton hier de congregatie van de zusters van de Kindsheid van Maria ter Spermalie. Samen met de zusters wilde hij aangepast onderwijs geven aan kinderen met een audiovisuele beperking. Het was de start van een zoektocht naar aangepaste lesmethoden en, zoals we hier kunnen zien, naar hulpmiddelen om de wereld letterlijk tastbaar te maken. Een zoektocht en missie die tot op de dag van vandaag wordt verdergezet door vzw De Kade.

Ondertussen biedt de vzw een brede waaier aan diensten aan, in het centrum van de stad. Het instituut is dan ook een bijzondere plek vóór Brugge. Die centrale ligging zorgt voor mobiliteit en bereikbaarheid van dienstverlening en opent mogelijkheden om samen te werken met stedelijke partners. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere vestigingen (15!), alDie continuïteit van heden en verleden maakt de erfgoedcollectie die we presenteren enorm boeiend. Het biedt interessante mogelijkheden om het erfgoed niet alleen te bewaren, maar ook echt in te zetten in de huidige werking van De Kade. We kozen er daarom voor om dit erfgoed hier te houden, en letterlijk te ‘verankeren’ aan de muren van het Spermalie-instituut. Erfgoedcel Brugge ontwikkelde samen met de Mind and Makerspace van Howest (MaM), Mia Nollet en de Piepbal daarom ook een bijhorende educatieve koffer. Via allerhande opdrachten maken leerlingen kennis met de historiek van Spermalie, de erfgoedcollen samen bieden ze ook tewerkstelling voor de stad. [ev. toevoeging schepen over visie bestuur op de voorziening, wat betekentvandaag  Spermalie voor Brugge vandaag?

lectie en de wereld van mensen met een visuele beperking. Leerkrachten kunnen de koffer inzetten in de klas nDe keuze om de collectie in huis te bewaren en niet onder te brengen in en museum of archief heeft ook consequenties. Het betekent dat de zorg ook grotendeels binnenshuis wordt opgevangen, vaak door enthousiaste vrijwilligers. Er is veel expertise in huis over de vaak obscure erfgoedobjecten, expertise over hoe je zo’n collectie bewaart en presenteert zit dan weer bij de Erfgoedcel. De combinatie van beide is goud waard en leverde mooie resultaten op: een inventaris, de online toegangankelijkheid van de collectie via ErfgoedBrugge.be, een tentoonstelling in het Arentshuis en finaal de collectiepresentatie en educatieve koffer. Een bezoekje meer dan waard dus!”a een bezoek aan de expogang. En dat brengt ons eigenlijk bij de kerndoelstelling van de Erfgoedcel Brugge: erfgoedgemeenschappen ondersteunen om hun erfgoed door te geven aan de volgende generatie.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.