Home > Nieuwe klimaatdaad van Koksijde is primeur voor West-Vlaanderen

Nieuwe klimaatdaad van Koksijde is primeur voor West-Vlaanderen

Geschreven op 19 januari 2021 om 18:36 door Mario De Wilde

Het Lokaal Bestuur van Koksijde maakt werk van een ambitieus klimaatplan 2030. Met steun van de Provincie West-Vlaanderen worden er nu ook volwaardige elektrische bestelwagens met laadbak in gebruik genomen. Dat is een primeur voor West- en Oost-Vlaanderen. Burgemeester Marc Vanden Bussche: ‘We gebruiken al even elektrische wagens en (bak)fietsen. Nu maken we een nieuwe sprong vooruit en kunnen onze teams Openbare netheid en Openbare werken de eerste volwaardige elektrische bestelwagens met laadbak in gebruik nemen. Dat is een mooi klimaatproject en meteen een pilootproject voor West-Vlaanderen.’

Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe: ‘80% van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door het opwekken van energie met fossiele brandstoffen. Willen we die uitstoot naar beneden halen, dan moeten we af van die fossiele brandstoffen. Gemeente Koksijde stelt met de aankoop van twee elektrische bestelwagens een voorbeeld voor de West-Vlaamse gemeenten en dat is dan ook een opsteker voor de klimaatdoelstellingen die we voor de hele provincie ambiëren. Met het provinciale klimaatfonds sporen we aan tot concrete actie, op lokaal niveau, zodat het ook meteen zichtbaar is voor de burgers. Dit is nog altijd de beste manier om die burger te motiveren om zelf ook actie te ondernemen.’

Schepen van Milieu Guido Decorte: ‘De klimaatverandering is al lang geen ver-van-ons-bed-verhaal meer. We streven er naar om onze CO2-uitstoot met 40% te verminderen tegen 2030. Dat het niet enkel bij plannen blijft, is duidelijk. We zetten de fiets centraal, gaan voor een totale en versnelde ‘verledding’ van onze openbare verlichting tegen 2025, plaatsten intussen al honderden zonnepanelen op onze gemeentelijke gebouwen,… Dat is nodig. Want iedereen kan een verschil maken. Meer dan 120 bewoners gaven ons al hun mening en reikten nieuwe ideeën aan via onze klimaatenquête. Deelnemen kan nog steeds. Kijk op www.koksijde.be/klimaat. Samen gaan we er voor.

De 100% elektrische Maxus EV80 beschikt over de krachtigste batterij in zijn klasse en heeft daarmee een rijbereik tot 190 km. De bestelwagens zijn nog vrij uniek in België. Ze hebben een laadvermogen van 910 kg en een trekvermogen van 1.200 kg.
Totale kostprijs is 133.000 euro. Het project wordt ondersteund door de Provincie West-Vlaanderen met een subsidie van 100.000 euro.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.