Home > Nieuwe kaaimuren en Havenstraat (nu Leopold Konkelberge Kaai) van Blankenberge feestelijk ingehuldigd

Nieuwe kaaimuren en Havenstraat (nu Leopold Konkelberge Kaai) van Blankenberge feestelijk ingehuldigd

Geschreven op 7 augustus 2022 om 13:16 door Mario De Wilde

Feest vandaag in Blankenberge. Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en burgemeester Prasse onthulden er niet alleen de nieuwe naam van de Havenstraat. Ook de nieuwe kaaimuren, het laatste stuk stormmuur rond de jachthaven en de mobiele keringen werden officieel ingehuldigd door de burgemeester en minister. “Met deze werken is Blankenberge een stuk meer waterproof, beter beschermd tegen het water, de zee en zware stormen, kortom, klaar voor de toekomst”, zegt minister Peeters. “Dat is een goede zaak voor alle Blankenbergenaars zelf maar ook voor de mensen die in de buurt wonen en de tijdelijke inwoners van de stad. Blankenberge wordt zo niet alleen veiliger, maar ook weer een stuk aantrekkelijker.”

Sinds september 2020 was er heel wat beweging in de Franchommelaan en de Havenstraat. Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) en het lokaal bestuur Blankenberge startten toen met het sluitstuk van de maatregelen om de stad te beschermen tegen zware stormvloeden. Aan de Barcadère werd een laatste stuk van de vaste stormmuur gebouwd en er kwamen zeven mobiele keringen om de openingen in de bestaande muur bij storm dicht te kunnen zetten. In de Havenstraat en de Franchommelaan, ter hoogte van de Barcadère, werden nieuwe kaaimuren gebouwd. Tot slot is ook het wegdek van beide straten vernieuwd.

Veilig tegen stormvloeden

Het grootste deel van de stormmuur rond de jachthaven dateert al van 2018. In die muur zijn een aantal openingen: waar trappen of hellingen toegang geven van de kustbaan tot de havenwandeling; aan de toegang van de parking; op beide uiteinden van de Havenstraat. Ze verzekeren een doorgang van de wandelweg rond de jachthaven naar de rest van de stad. Door de mobiele keringen kunnen ze bij een eventuele stormvloed snel worden gesloten om zo te vermijden dat water het centrum van Blankenberge en het achterland binnendringt.

Tussen de Van Praethelling en de stormmuur achter de Paravang is het stuk stormmuur nu ook afgewerkt. De nieuwe muur vormt de scheiding tussen de Franchommelaan en het parkeerterrein. Qua vormgeving sluit ze perfect aan op de bestaande muur: gewapend beton met deksteen van witte en rode granulaten. Over het grootste gedeelte doet de muur dienst als zitbank.

De in- en uitrit van de parking is verhuisd naar de Havenstraat. Aan het Vismijntje is een extra inrit voorzien om de bereikbaarheid van de reddingsdienst te garanderen. Een zelfsluitende kering kan de opening ter hoogte van de Van Praethelling afsluiten tijdens een storm. Zo’n kering sluit automatisch onder invloed van het opkomende water.

Nieuwe kaaimuren

Samen met de werken voor de verdere bescherming van Blankenberge maakte MDK van de gelegenheid gebruik om de kaaimuren in de Havenstraat en Franchommelaan te vernieuwen. De bestaande glooiingen waren verouderd en verhinderden een verdere uitdieping van de jachthaven.

Nieuwe Havenstraat

De Havenstraat kreeg een nieuwe naam en heet vanaf nu Leopold Konkelberge Kaai. Burgemeester Björn Prasse: “We hechten uiteraard ook veel belang aan inspraak. Daarom volgden we voor de nieuwe naam dan ook het advies van De Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid. Die laatste gaf in een recent advies aan dat Leopold Konkelberge een luisterrijk historisch figuur van Blankenberge is die op heden onderbelicht is gebleven en die nog geen straatnaam heeft gekregen. Het is tevens de eerste keer dat Blankenberge een kaai heeft.”

Leopold Konkelberge (1840 – 1899) was een actief lid van de Blankenbergse gemeenteraad in de 19e eeuw. Naast politicus, was hij ook een handelaar met belangen in het casinogebouw. Konkelberge stond bekend als militant liberaal. In 1862 stichtte hij in Blankenberge een Vlamsche volksbibliotheke. Hij was uitgever en opsteller van weekblad De Voorbode van 1968 tot 1874 en voorzitter van de Blankenbergse toneelkring Consciences Taalgenootschap.

Wat brengt de toekomst?

Ook de komende maanden worden nog een aantal belangrijke werken uitgevoerd in Blankenberge. In september start MDK met de tweede fase voor de nieuwe kaaimuur langs de Franchommelaan, tussen het Vismijntje en de Pekelput.

In oktober start de bouw van een stormmuur op de zeedijk, van aan de Vuurtoren tot aan de Van Praethelling. Momenteel biedt de zeedijk in dit stuk onvoldoende bescherming bij stormvloed. De muur zal mooi in de omgeving ingewerkt worden en ook dienst kunnen doen als zitbank. Einde van de werken is voorzien tegen april 2023. Om de extreme verzanding van de jachthaven van Blankenberge tegen te gaan is nu officieel groen licht gegeven voor de aanleg van een nieuwe westelijke dam. De nieuwe dam zal ongeveer 600 meter lang zijn. Wandelaars zullen toegang hebben tot de eerste 180 meter, waar ook een trap zal voorzien zijn naar het strand. De nieuwe strekdam zal, in combinatie met een bufferzone ten westen ervan en de nieuwe strandhoofden in Wenduine, het zandtransport beter tegenhouden. De verzanding van de havengeul zal dus sterk afnemen. De uitvoering is ten vroegste voor oktober 2023.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.