Home > Nieuw Wijkbudget geeft buren in Harelbeke de kans om zelf aan de slag te gaan

Nieuw Wijkbudget geeft buren in Harelbeke de kans om zelf aan de slag te gaan

Geschreven op 16 mei 2024 om 07:14 door Mario De Wilde

Harelbeke introduceert een nieuw wijkbudget waarmee inwoners hun plannen werkelijkheid kunnen laten worden. Met dit budget kunnen ze samen met hun buren projecten uitvoeren die hun wijk mooier en beter maken. Vanaf nu stelt Harelbeke jaarlijks 10.000 euro beschikbaar voor wijkbudgetten. Dit bedrag is bedoeld om goede ideeën te ondersteunen die de leefomgeving, het samenleven of de communicatie in de wijk verbeteren. Dat kan gaan van een culturele samenkomst, een wijkkrant, de vergroening van een plek tot een initiatief voor ontmoeting of nog iets helemaal anders. Zolang het maar een toegankelijk project is, waar de buurt samen van kan genieten. Elk project kan rekenen op een maximale financiële steun van 2.500 euro.

Schepen Dominique Windels benadrukt het belang van dit initiatief: “De invoering van het wijkbudget is een hele belangrijke stap voor onze inwoners, omdat ze hiermee op een toegankelijke manier budget kunnen krijgen voor initiatieven waar ze samen met de buren al jaren van dromen. Dit stimuleert niet alleen de betrokkenheid, maar versterkt ook de sociale cohesie in onze wijken.”
“Lokaal bestuur Harelbeke volgt met de invoer van een wijkbudget het goede voorbeeld van steden zoals Gent en Genk. In deze steden werden de afgelopen jaren al heel wat boeiende ideeën uitgevoerd door hun inwoners.” gaat schepen Windels verder.
Wie kan een wijkbudget aanvragen?
Iedereen die in Harelbeke woont – zowel meerderjarig als minderjarig (onder begeleiding van een meerderjarige) – kan een aanvraag doen voor wijkbudget. Elke aanvraag moet door minimaal drie bewoners, die op een verschillend adres wonen, worden ingediend.
Hoe dien je een aanvraag aan?
Een aanvraag dien je online in via hallo.harelbeke.be of via het aanvraagformulier op www.harelbeke.be/wijkbudget. Het formulier kan je ook afgeven aan het onthaal van het stadhuis, t.a.v. dienst communicatie. Voor hulp bij het digitaal invullen van het formulier kan je een afspraak maken bij één van de Digipunten via digipunt@harelbeke.be of 056 733 440. Het reglement en het aanvraagformulier zijn beschikbaar op www.harelbeke.be/wijkbudget.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.