Home > Nieuw uitkijkpunt in De Panne met zicht op duinen en zee

Nieuw uitkijkpunt in De Panne met zicht op duinen en zee

Geschreven op 20 april 2020 om 11:42 door Mario De Wilde

De Panne realiseert een nieuw uitkijkpunt met zicht op het natuurreservaat De Westhoek, de zee en de stranden. Het uitkijkpunt is een architecturaal hoogstandje dat kadert in het project Horizon 2025 van de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer. Het uitkijkpunt komt op het einde van de betonnen duinvoetversterking van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). Deze duinvoetversterking wordt ook gebruikt als wandeldijk en ligt in het verlengde van de zeedijk. Het uitkijkpunt zal toegankelijk zijn via de wandeldijk en via het lager gelegen strand. Dankzij z’n ligging, net naast de duinen en het Westhoekreservaat, is het uitzicht rondom adembenemend. Het ontwerp van het architectenbureau studio MOTO in samenwerking met stabiliteitsbureau Mouton kwam als winnaar uit de bus van de architectuurwedstrijd WinVorm, waar meer dan 60 bureaus zich voor hadden kandidaat gesteld. Het college van burgemeester en schepenen van De Panne gaf op vrijdag 10 april groen licht voor de realisatie van de constructie.

Spectaculair uitkijkpunt met de voeten in het water

Het uitkijkpunt wordt volledig in beton gerealiseerd: een robuust materiaal dat qua kleur en structuur mooi aansluit bij het strand en de duinen en dat bovendien opgewassen is tegen het agressieve zeeklimaat. Leuke extra is dat bij springtij de ingang op het strand overspoeld wordt door zeewater. Het uitkijkpunt is een geometrische trap die je vanop de wandeldijk mee de hoogte inneemt, tot je uittorent boven het strand, om je dan weer verder mee naar beneden te nemen naar het lager gelegen strand of de dijk. Studio MOTO: “Het is niet zomaar een kijktoren. Het is een ijkpunt met symboliek, een robuuste en dynamische sculptuur als verbindend element tussen land en zee. Het ‘Westerpunt’ biedt de wandelaars een totale landschapsbeleving door ze op een heel bijzondere plek visueel en gevoelsmatig in verbinding te brengen met alle elementen van de omgeving: de duinen, de zee, de vogels, de wind, de getijden,…” De betonnen constructie zal vlakbij het beschermde natuurreservaat De Westhoek gerealiseerd worden, een keuze waar ook MDK, het Agentschap voor Natuur en Bos en het Agentschap voor Onroerend Erfgoed achter staan. Bram Degrieck, burgemeester De Panne: “De eerste ideeën voor een uitkijkpunt ontstonden al in 2015. Ik ben heel trots dat samen met de verschillende partners een consensus kon bereikt worden. Via de wedstrijd is een prachtig ontwerp geselecteerd. Het robuuste materiaalgebruik en formidabele vormgeving spraken mij meteen aan. Ik kijk alvast heel hard uit naar de realisatie van dit uitkijkpunt.”

Ontmoetingsplek Houtsaegerduinen

Naast het uitkijkpunt langs de wandeldijk werden de ontwerpers ook gevraagd om een ontmoetingsplek te creëren aan de Houtsaegerduinen. De ‘Vista’ zal het einde van de Marktlaan verbinden met de start van het wandelpad langs de duinen. Bram Degrieck: “De locatie verbindt een prachtig natuurgebied met een residentiële wijk, op 250 meter van de Markt. Nergens anders dan in De Panne vind je een natuurgebied zo dicht bij het commerciële centrum.” “Beide punten zullen even uniek zijn als de omgeving waarin ze terecht komen. Het is de bedoeling dat ze, samen met de vele andere kunstwerken die al in De Panne verspreid staan, uitgroeien tot echte landmarks voor onze inwoners, verblijvers en bezoekers tijdens hun wandelingen en fietstochten. Aan de effectieve realisatie van het Westerpunt gaat, gezien de ligging, een uitgebreid vergunningstraject en administratieve voorbereiding vooraf. Uiterlijk tegen 2022 dient de realisatie van het Westerpunt een feit te zijn”, aldus Cindy Verbrugge, schepen voor toerisme.

Blik op de toekomst

De huidige maatregelen die getroffen worden om het hoofd te bieden aan de COVID-19 crisis wegen zwaar op de ganse samenleving. Dit mag ons echter niet beletten om toekomstgerichte projecten op te starten en uit te werken. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Na de normalisering van de situatie in ons land zijn nieuwe initiatieven zoals het uitkijkpunt in De Panne een sterke stimulans voor het toeristisch imago. We moeten klaarstaan om in de toekomst opnieuw toeristen aan onze Kust te kunnen ontvangen.” Het bezoek aan het uitkijkpunt kan zo georganiseerd worden dat stijgende bezoekers niet geconfronteerd worden met dalers. Hierdoor zal het Westerpunt steeds op een veilige manier kunnen bezocht worden door individuele wandelaars of kleinere groepen.

Horizon 2025: zicht op West-Vlaanderen

Doorheen de ganse provincie worden er de komende jaren heel wat uitkijkpunten gerealiseerd dankzij Horizon 2025, een samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer. Naast het bouwen van nieuwe uitkijkpunten worden ook bestaande gebouwen met een uniek uitzicht (vb. kerken) toegankelijk gemaakt voor het grote publiek.

Meer info: https://corporate.westtoer.be/nl/projecthorizon2025

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.