Home > Nieuw seizoen Topdokters start binnenkort met drie West-Vlaamse dokters

Nieuw seizoen Topdokters start binnenkort met drie West-Vlaamse dokters

Geschreven op 14 januari 2019 om 16:56 door Mario De Wilde

Vanaf 28 januari start een nieuw seizoen ‘Topdokters op VIER. Wanneer het leven aan een zijden draadje hangt, maken topdokters het verschil tussen leven en dood. Einde januari nemen negen nieuwe dokters, met elk hun eigen medische specialiteit, de kijker mee achter de schermen van hun fascinerende beroep en hun drukke privéleven in het zesde seizoen van Topdokters. Ook dit seizoen heeft de reeks weer een waaier aan karakters, maar drie dingen hebben ze gemeen: de passie om te innoveren, te inspireren en te motiveren. De dokters zijn dr. Eva Van Braeckel (longarts), prof. dr. Marc Gewillig (kindercardioloog), dr. Ann Vandenbroucke (geriater), prof. dr. Frank Plasschaert (kinderorthopedist), prof. dr. Johan Bellemans (knie- en sportchirurg & hoofd medische staf BOIC), prof. dr. Karel Decaestecker (roboturoloog), prof. dr. Ann Smeets (borstchirurg), dr. Luc Stockx (interventioneel radioloog) en prof. dr. Gwen Swennen (aangezichtschirurg).

Innoverende technieken

Dit jaar springen onder andere de innoverende technieken in het oog. Van een uroloog die levende niertransplantaties met de robot uitvoert en een interventieradioloog die via een draadje in de lies bloedklonters uit de hersenen haalt tot een aangezichtschirurg die een Virtual Reality-installatie ontwikkelt om zijn nieuwe instrumenten te presenteren, alles komt aan bod. Ook de relatief nieuwe discipline geriatrie wordt dit seizoen belicht en niet enkel topdokters staan centraal, want ook topsporters komen op consultatie.

Dr. Ann Vandenbroucke – geriater, AZ Damiaan Oostende
“Ik vind geriatrie niet droevig en ik heb niet het gevoel dat het allemaal niets uithaalt. Het is altijd weer de moeite.”
In AZ Damiaan Oostende waait West-Vlaamse geriater dr. Ann Vandenbroucke als een wervelwind tussen de oude man en de zee. Op één van de grootste geriatrische afdelingen van België ziet ze dagelijks bejaarden met heel uiteenlopende klachten. Dr. Vandenbroucke gaat voor een holistische aanpak en een zeer persoonlijke benadering van de patiënten. De kunst is te vinden waar het fout zit, het wankel evenwicht tussen verschillende vakgebieden bewaken en de medicijnencocktail op punt stellen. En dat allemaal zonder de mens achter de patiënt uit het oog te verliezen. Naast geriater is ze ook LEIF-arts.

Prof. dr. Frank Plasschaert – kinderorthopedist, UZ Gent en AZ Sint-Jan in Brugge
“Sommige kinderen noemen me wel eens dokter Plaagstaart. Maar kinderen zijn net heel leuke patiënten, omwille van hun open en spontaan karakter.” Een krom kind terug recht maken, zo beschrijft prof. dr. Frank Plasschaert zijn job. Het is de letterlijke vertaling van de het woord ‘ortho-pedie’. Als kinderorthopedist aan het UZ Gent en het AZ Sint-Jan Brugge behandelt hij kinderen en adolescenten met onder andere scoliose, heupdysplasie, klompvoetjes, cerebrale parese en neuro-orthopedische problemen. Voor de meeste kinderen is hij een held, en hij wordt ook al eens dokter ‘Plaagstaart’ door hen genoemd. Hoewel hij chirurg is, is opereren volgens hem vaak niet nodig of maar een stukje van een veel breder behandelingsplan. Hij bezoekt en verzorgt ook kinderen met een motorische beperking binnen hun verzorgingsinstelling of school (zoals bv. Spermalie in Brugge).

Prof. dr. Gwen Swennen – aangezichtschirurg, AZ Sint-Jan Brugge
“Als je een passie hebt, dan wordt iets boeiend en dan ga je automatisch innovatief en creatief worden.” Prof. dr. Gwen Swennen is aangezichtschirurg in AZ Sint-Jan in Brugge en verschuift dagelijks kaken, herstelt oogkassen en hervormt neusbenen. Eerst doet hij dit op een 3D-computermodel van de patiënt, daarna in de operatiezaal op de patiënt zelf. Technische hoogstandjes zijn enerzijds de innovatieve 3D virtuele planning software die hij heeft ontwikkeld als pionier op basis van 20 jaar ervaring en anderzijds zijn zelf ontwikkelde instrumenten waarmee hij minimaal invasief een aangezicht kan opereren. Via virtual reality laat hij aan collega-chirurgen zien hoe goed dat precies werkt. Prof. dr. Swennen is verder gespecialiseerd in schisis en ook esthetische correcties. Zo heeft hij onder andere topondernemer Bart Versluys geopereerd na zijn jetski-ongeval.

 

3 reacties

De Vriendt Anne
Geschreven op 2019-02-26 19:11:01
Die dr Plasschaert is een zeer agressieve man!
Granny
Geschreven op 2019-02-15 23:41:11
Ja Ode, dit vraag ik me ook af waar kunnen wij als West-Vlamingen terecht? Jammer dat er geen reactie op komt!
Ode Coussens
Geschreven op 2019-02-06 13:07:34
Topdokters, heel boeiend programma! Maar waar in West-Vlaanderen kunnen wij terecht wanneer wij een interventieradioloog nodig hebben zoals Dr Stockx in Genk en Dr Niekel in Antwerpen? Heel belangrijk toch? Hopelijk een geruststellend antwoord, waarvoor mijn oprechte dank. Met vriendelijke groeten Ode

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.