Home > Nieuw kruispunt met pleingevoel Stationsstraat & Veldstraat in Sijsele moet vertragend werken

Nieuw kruispunt met pleingevoel Stationsstraat & Veldstraat in Sijsele moet vertragend werken

Geschreven op 14 mei 2024 om 15:22 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Damme heeft zaterdagavond het vernieuwde kruispunt van de Stationsstraat met de Veldstraat in Sijsele feestelijk geopend. Het kruispunt is heringericht met het oog op vertraging. Aan het kruispunt werd ook een echt ontmoetingsplein met fontein en de toepasselijke naam ‘Verbroederingsplein’ gecreëerd. Het kruispunt van de Stationsstraat/Veldstraat ligt op een knooppunt van fietsverbindingen van de noordelijke wijken naar Sijsele-centrum en van Sijsele naar Brugge. Er passeert veel schoolgaande jeugd. De fietsen zelf evolueren naar elektrisch en sneller. Daarom wou het stadsbestuur dit knooppunt veiliger maken voor fietsers en meer aandacht voor de echte trage weggebruiker, de voetganger. Om het verkeer te vertragen plaatste het stadsbestuur er verschillende verkeersremmers. Er werd ook een nieuw voetpad aangelegd in de Veldstraat richting de Romeinse Straat. Het kruispunt was een verhoogde inrichting, maar de verhogingen werden opnieuw aangelegd. De verbinding tussen de twee delen van de Veldstraat werd visueel hersteld. Daarnaast is het verhoogde kruispunt, in uitgewassen beton, een fietsstraat, waar de snelheid beperkt is tot 30km/uur en de fietsers voorrang hebben.

Pleingevoel

Naast verschillende maatregelen om het kruispunt veiliger te maken, wou het stadsbestuur een echt ontmoetingsplein inrichten met een waterelement en zitbanken. Ook de beeldjes die al sinds 1974 aan het kruispunt staan werden volledig opgefrist en teruggeplaatst. Die beeldjes van de hand van Jef Claerhout werden geplaatst naar aanleiding van de start van de verbroedering met de gemeente Seyssel in Frankrijk en Sijsele (nu deelgemeente van Damme) en de herdenking van 30 jaar bevrijding toen. Tijdens de opening was nu ook een delegatie aanwezig uit Seyssel. Zij zijn het hele weekend nog te gast voor de vijftigste verjaardag van deze verbroedering .

Het plein krijgt de naam ‘Verbroederingsplein’. “We hopen dat dit plein een ontmoetingsplaats wordt voor mensen uit de buurt. De beeldjes hier symboliseren de verbroedering buiten onze landsgrenzen, maar ontmoeting en verbroedering binnen de eigen buurten is vandaag minstens even belangrijk”, vertelt burgemeester Joachim Coens.

Zwinstraat, Veldstraat

Niet enkel het kruispunt werd vernieuwd tijdens de werken. De Veldstraat richting Brugge kreeg een volledig nieuwe asfaltlaag en fietssuggestiestroken. Ook aan de andere kant van het kruispunt werd de Veldstraat vernieuwd tot aan de Romeinse Straat, met onder andere een nieuw voetpad en fietssuggestiestroken. “Zo kunnen de fietsers op een veilige manier hun traject verderzetten via de Romeinse Straat, met een apart fietspad, om de school te bereiken”, voegt de burgemeester toe. Tot slot werd ook het kruispunt van Stakendijke met de Zwinstraat aangepast om ook hier de focus te leggen op een veilige oversteek voor de fietsers.

Foto Marc Clemmens

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.