Home > Nieuw in Beernem vanaf morgen: de GFT-ophaling en je leest wat de voordelen zijn

Nieuw in Beernem vanaf morgen: de GFT-ophaling en je leest wat de voordelen zijn

Geschreven op 6 januari 2022 om 11:21 door Mario De Wilde

Vanaf morgen vrijdag 7 januari 2022 gaat er voor het eerst een GFT-ophaling door in Beernem. De ophaling zal wekelijks gebeuren, samen met het restafval. IVBO gebruikt hiervoor een speciaal uitgeruste vuilniswagen met gescheiden laadruimtes. Groente-, fruit- en tuinafval (GFT) maakt een aanzienlijk deel uit van de totale hoeveelheid afval. Zo’n 35 % van ons restafval is GFT. GFT is bovendien nog bruikbaar door te composteren of te laten vergisten. Op deze manier kunnen we de afvalfractie nog nuttig maken in de vorm van compost, biogas en/of elektriciteit.

“Wie goed sorteert en na PMD+, nu ook GFT uit de gele restafvalzak weert, die doet niet alleen een goede zaak voor het milieu. Maar bespaart bovendien ook in eigen portefeuille”, aldus Ruben Strobbe, Schepen van Afvalbeleid. Deze nieuwe sorteerregel maakt deel uit van het nieuwe afvalbeleidsplan van Beernem. Het jaarlijks huishoudelijk afvalcijfer per inwoner in Beernem willen we hiermee terugdringen van 160 kg naar 136 kg per inwoner. “24 kg per inwoner lijkt veel, maar is niet onmogelijk als elke Beernemnaar goed sorteert. En die ambitie hebben we! Daarom breiden we de sorteerregels uit met de invoering van de nieuwe P+MD-zak en de GFT-zak.”

Praktische info:

De GFT-zakken met opdruk IVBO zijn beschikbaar in twee verschillende formaten: 15 L en 30 L. Ze zijn te koop in de winkel en bij het onthaal van het gemeentehuis. De kostprijs bedraagt € 1,5 voor een rol van 10 GFT-zakken van 15L en € 3 voor een rol van 10 GFT-zakken van 30L.

BESPARINGSTIP … in Beernem kost de grote 60L restafvalzak € 1,50/stuk, en de kleine 30L restafvalzak € 0,85. Door het gebruik te stimuleren van de goedkopere GFT-zak 0,15 cent (klein) of 0,30 cent (groot) en de PMD+zak aan 0,15 cent heb je minder vaak een restafvalzak nodig. Of kun je zelfs overschakelen op de kleinere restafvalzak. De prijs van de PMD-zak halveerde eerder in april 2021 van 0,30 cent naar 0,15 cent.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.