Home > Nieuw familiezwembad De Pluimen in Diksmuide opent maandag a.s. de deuren

Nieuw familiezwembad De Pluimen in Diksmuide opent maandag a.s. de deuren

Geschreven op 18 september 2019 om 10:17 door Mario De Wilde

Maandag aanstaande 23 september is het zover: familiezwembad De Pluimen opent de deuren voor de inwoners van Diksmuide en buurgemeenten. In 2014 werden de eerste stappen gezet richting het nieuwe sportcomplex, vijf jaar later kondigt het stadsbestuur vol trots de opening van het nieuwe familiezwembad aan.

Sportsite De Pluimen

Inwoners die sportpark De Pluimen binnenkort bezoeken moeten hard hun best doen om hun oude sportpark nog te herkennen. Bezoekers ontdekken er binnenkort de nieuwe sporthal en het nieuwe familiezwembad met 25 meter wedstrijdbad, polyvalent bad met beweegbare bodem, en sterrenpeuterbad. Even verderop vind je de nieuwe gevechtssportzaal, polyvalente ruimte of spiegelzaal.

Fase per fase

De bouw, die ruim twee jaar duurde, werd in verschillende fases uitgevoerd. Ook duurzaamheid stond daarbij centraal. Zo werd € 147.000 uitgetrokken voor de plaatsing van zonnepanelen op het dak, en €.36.000 voor ledverlichting. Om waterverdamping te vermijden wordt het wedstrijdbad tijdens sluitingsuren afgedekt, en wordt de beweegbare bodem van het polyvalent bad als afdekking gebruikt. Ook andere ingrepen als slimme bewegingssensoren, een warmtekrachtkoppelingsinstallatie en een warmtepomp moeten het energieverbruik zo laag mogelijk houden. Door de maximale recuperatie van het spoelwater van het zwembad, en het gebruik van regenwater in de sanitaire blokken is er bijna geen verbruik meer van stadswater.

2014 | Ontwerp masterplan Sport

In 2014 werkte studiebureau Eiland7 een masterplan uit voor sportsite De Pluimen. Het bestuur kiest uiteindelijk voor een nieuwe sporthal in de zone tussen de Pluimstraat en de bestaande sporthal, parallel aan de bestaande sporthal. Een centrale hal verbindt de sporthallen met het latere zwembad.

2016 | Startschot masterplan Sport

De aanleg van een kunstgrasveld op het hoofdvoetbalterrein door de firma Krinkels nv vormt het startschot van de uitvoering van het masterplan Sport. In augustus 2016 wordt de eerste match op het veld gespeeld.

2017 | Archeologisch onderzoek + afbraakwerken

Voor de start van de bouwwerken voert men in mei 2017 een archeologisch onderzoek uit op de sportsite. In juli 2017 wordt het licht op groen gezet voor de bouwvergunning van de nieuwe sporthal en het zwembad. Eind oktober 2017 gaat de afbraak van de oude berging, cafetaria en inkomhal van start.

2018 | Bouw sporthal en zwembad

In januari start aannemer Artes Depret nv – Artes Roegiers nv met de funderingswerken en ruwbouw. Halfweg november 2018 wordt de ruwbouw afgewerkt. Datzelfde jaar werkt aannemer Casteleyn de parking af, waarop plaats is voor 254 voertuigen. Twaalf plaatsen zijn voorbehouden voor mensen met een handicap, vier voor elektrische wagens.

2019 | Renovatie bestaande sporthal en opening zwembad

In mei 2019 wordt de nieuwe sporthal in gebruik genomen. Het zwembad opent op maandag 23 september. Ook de bestaande sporthal wordt gerenoveerd. De elektriciteit, verwarming kleedkamers en vloer worden vernieuwd en de akoestiek wordt verbeterd.

Kostenplaatje

Het project wordt uitgevoerd in opdracht van Stad Diksmuide, intercommunale FARYS TMVW is bouwheer en financierde de bouw van de vernieuwde sportsite. Eind december 2016 diende FARYS namens stad Diksmuide een subsidieaanvraag in voor de bouw van het nieuwe zwembad, de Vlaamse overheid keurde in april 2017 een subsidie van € 427.252 goed. Het gunningsbedrag voor de bouw van het zwembad bedraagt € 6.942.178, het gunningsbedrag voor de sporthal en het zwembad samen bedraagt € 10.836.804. De studiekost en conceptstudie worden geraamd op € 847.833. Voor de omgevingsaanleg wordt een gunningsbedrag van € 977.756 voorzien. Daarbij is de parking en het archeologisch onderzoek inbegrepen. De kost van het kunstgrasveld komt op € 369.694. Stad Diksmuide betaalt alle investeringen voor het sportcomplex in jaarlijkse schijven terug aan FARYS.

Toekomst

Ook de komende jaren blijft het sportpark uitbreiden. In oktober 2018 diende FARYS samen met TC De Maene een subsidiedossier in bij Sport Vlaanderen. Ondertussen vind je er al een nieuw loop- en cyclocrossparcours, een nieuw hamerslingerterrein met hamerslingerkooi, en ledverlichting op één van de voetbalterreinen. Die investeringen werden geraamd op € 262.000, waarop een subsidie van €.48.605 werd toegekend. Ook de vernieuwing van de atletiekpiste inclusief nieuwe kleedkamers, ledverlichting op het andere voetbalterrein en de atletiekpiste, en de aanleg van een kunstgrasterrein dat polyvalent gebruikt kan worden voor hockey, voetbal, baseball, etc. staat nog op de planning. Deze investeringen worden geraamd op € 1.470.000, Sport Vlaanderen kende een subsidie van € 458.794 toe.

Openingsweekend

Op vrijdag 1 en zaterdag 2 november vindt het feestelijke openingsweekend plaats. Vrijdag 1 november worden alle betrokkenen uitgenodigd om mee te klinken op het nieuwe sportpark. Alle aannemers, arbeiders, personeelsleden, omwonenden, .. worden bedankt voor het vele werk en geduld die ze hadden tijdens de bouwwerken. Zaterdag 2 november zijn inwoners en geïnteresseerden welkom om het vernieuwde sportcomplex te komen ontdekken.

Tarieven

Gebruik 1 zaaldeel, spiegelzaal of gevechtssportzaal
Algemeen € 5,00 per uur
Grootgebruikers (≥ 500 uren/jaar) € 3,60 per uur
Commerciële groepen € 15,00 per uur
Gebruik grote zaal (3 zaaldelen)
Algemeen € 15,00 per uur
Grootgebruikers (≥ 500 uren/jaar) € 10,80 per uur
Commerciële groepen € 45,00 per uur
Zwembad
<4 jaar gratis
>4 jaar €2,50/persoon
Groepstarief (vanaf 10 personen) €2,00/persoon
UiTpas kansentarief (dagticket) €0,50/persoon
10-beurtenkaart (individueel gebruik) €22,50
50-beurtenkaart (te gebruiken door elk gezinslid) €100,00
Koop je toegangstickets aan de kiosk in de inkomhal, aan de balie of via de webshop
(https://webshopdiksmuide.recreatex.be). Bij aankoop van een meerbeurtenkaart koop je éénmalig
een badge t.w.v. € 2,50. Die badge laad je vervolgens op aan de balie, kiosk of via de webshop*.
Gebruik fitnesszaal
Zaal (buiten excl. gebruiksuren fitnessclub) € 5,00 per uur
Polyvalent lokaal
Gebruik zonder gebruik bar € 5,00 per uur
Gebruik incl. gebruik bar € 10,00 per uur
Overig
Douchebeurt sportcomplex (individueel/niet-club
gebonden)
€ 2,50
Waarborg toegangsbadge € 2,50
*Op de webshop maak je eerst een hoofdaccount aan. Nadien voeg je gezinsleden aan
het hoofdaccount toe.
Via dit platform schrijf je ook in voor sportlessenreeksen.
In de toekomst kan dit ook voor zwemlessen. Meer info via www.diksmuide.be/sport.

Op de foto zie je v.l.n.r. Caroline Dhulster (diensthoofd Sport), Lies Laridon (burgemeester), Benny Jonckheere (coördinator Technische dienst), Marc Deprez (schepen) en Marc De Keyrel (schepen voor Sport).

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.