Home > Nieuw beeldmateriaal ontdekt over bevrijding van Brugge door Canadezen in 1944

Nieuw beeldmateriaal ontdekt over bevrijding van Brugge door Canadezen in 1944

Geschreven op 18 november 2019 om 18:08 door Mario De Wilde

Enkele dagen geleden deed Freddy Smolders van het Stadsarchief een opmerkelijke vondst. In een map over de viering van de Canadese Nationale Feestdag op woensdag 30 juni en donderdag 1 juli 1976 in Brugge, vond hij enkele foto’s van de bevrijding in september 1944. Het zijn prachtige beelden van het Royal 22ste Regiment van het Canadese leger. Schepen Nico Blontrock is enthousiast: “Deze vondst bewijst nogmaals de grote rijkdom van de archiefbestanden in ons Stadsarchief. Na 75 jaar kan het grote publiek kennis maken met prachtige nieuwe beelden over de bevrijding van onze stad, een mooie stukje Brugse geschiedenis!”. Door de grote publieke belangstelling duurt de tentoonstelling over de bevrijding van Brugge door de Canadezen in 1944 nog twee weken langer. Loop dus zeker vóór 2 december nog eens binnen in het stadhuis en het Stadsarchief. Je maakt er in primeur kennis met recent gevonden foto’s over deze mijlpaal in de Brugse geschiedenis.

Over de bevrijding van Brugge

In de vroege ochtend van 12 september 1944 trekken Canadese troepen Brugge binnen, nadat ze de nacht voordien de Duitse troepen hebben gedwongen de stad te verlaten. Door het optreden van generaal Henry Foster gebeurt dit zonder bloedvergieten. Brugge wordt ook niet beschoten waardoor de monumenten geen schade lijden. Foster krijgt daarvoor op 21 juli 1945 het ereburgerschap van de stad aangeboden. Het spreekt voor zich dat op 12 september 1944 de sfeer uitgelaten is en de Brugse bevolking de Canadese bevrijders enthousiast onthaalt.

Een tentoonstelling op twee locaties

Dompel jezelf onder in de sfeer van toen dankzij de expowand in het stadhuis en de kleine tentoonstelling in het Stadsarchief. Archiefkisten met kogelinslagen, affiches, teksten, krantenartikels, foto’s en zoveel meer brengen je het verhaal van het einde van WOII in Brugge. Thema’s daarbij zijn onder meer de inhuldiging van de Canadabrug, de eerste Bevrijdingsfeesten en geëxecuteerde verzetshelden zoals Jan Guilini, Julien Saelens en Gaston Roelandts.

Praktisch

De tentoonstelling is dagelijks te bezichtigen in het stadshuis en Stadsarchief. De toegang is gratis.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.