Home > Niet alleen voor gladde wegen en frietjes: ook hiervoor gebruik je zout

Niet alleen voor gladde wegen en frietjes: ook hiervoor gebruik je zout

Geschreven op 1 maart 2023 om 10:04 door Mario De Wilde

Wat vind je in elke keukenkast én elke garage? Wat strooien we zomaar op de weg én op een groot pak friet met mayonaise? Yes: zout. We gebruiken er meer van dan we denken, en je slaat er best een handige voorraad van in. Want zout is zowat het meest veelzijdige en nuttige product dat je in huis kan halen. Wij zetten een paar minder gekende toepassingen ervan op een rijtje. 

Zout houdt je haren zacht en je glazen proper

Nee, je hoeft niet rechtstreeks met het zoutvaatje boven je hoofd te hangen. Maar zout zorgt dus wél dat je haren zachter zijn. Dat is omdat je zout kan gebruiken om je water te ontharden. In het stadswater zit namelijk vaak heel wat kalk – in de ene regio al meer dan in de andere – en dat zorgt voor ‘hard’ water. Denk maar aan het kalklaagje dat achterblijft als je glazen in de vaatwasser hebt gestopt, of dus stugge haren na het douchen. Met onthardingszout in een speciale waterontharder zorg je dat deze kalk geen kans krijgt en je veel zachter water hebt. 

Veilig en aangenaam zwemmen

Die vervelende chloorgeur rond het zwembad of geïrriteerde ogen en/of huid door chloor of andere chemische producten in het water? Daar heb je geen last van als je zwembadzout gebruikt. Het zout desinfecteert en houdt je water schoon. Het zachtere en aangenamere water krijg je er zomaar bovenop en het is ook nog eens een pak goedkoper en milieuvriendelijker dan chloor. Win-win!

En kende je deze toepassingen al? 

Strooizout, zwembadzout en ontkalkingszout – dat zijn grote hoeveelheden die je niet zomaar in het kruidenrayon in de supermarkt vindt. Maar ook met het goede oude keukenzout of een groot pak sodakristallen kom je al een heel eind ver in het huishouden. Zo is zout eigenlijk een onmisbaar item bij je schoonmaakproducten: poets er je snijplanken mee om alle bacteriën te verwijderen en houd het afvoerputje in de gootsteen ermee schoon. En heb je de soep net iets te lang in de pot laten staan? Ook aangekoekt eten verwijder je ermee. 

En zelfs hardnekkige vlekken krijgen geen kans tegen wondermiddel zout – zo weet iedereen met ravottende kinderen hoe vervelend grasvlekken zijn… Wel, met zou verdwijnen die als sneeuw voor de zon. En ook gemorste drank kan je met zout verwijderen – strooi wat zout op de vlek – het neemt het vocht op en to-daa: weg vlek! Hoeven we nog te zeggen dat je met zout echt zowat élk probleem kan oplossen? 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.