Home > NH90-helikopters definitief weg uit Koksijde.

NH90-helikopters definitief weg uit Koksijde.

Geschreven op 26 oktober 2021 om 09:03 door Mario De Wilde

De Federale ministerraad keurde afgelopen vrijdag het nieuwe kwartierplan van Defensie goed, waarbij concreet werk gemaakt wordt van een betere geografische spreiding en samenstelling van de verschillende kwartieren. Meteen de bevestiging dat de NH 90-helikopters onze gemeente zullen verlaten. Alle activiteiten die met de vier NH90-helikopters te maken hebben, verhuizen naar de luchthaven van Oostende. Op het heliplatform in Koksijde zullen nog wel beperkte trainingsactiviteiten blijven gebeuren, maar zonder permanente personeelsaanwezigheid. Het is de eerste keer dat die verhuizing, die al langer bekend was, nu ook expliciet door Defensie wordt bevestigd.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “Zoals we reeds lang wisten, verhuizen de 4 NH90 helikopters naar Oostende en betekent dit een spijtig einde van een lange traditie van Koksijde als luchtmachtbasis en destijds als opleidingscentrum. We zijn wel blij dat er nu eindelijk duidelijkheid is geschapen en dat we werk kunnen maken van de reconversie van de basis Koksijde en van de concretisering van het Masterplan. Gelukkig hebben we niet gewacht tot deze beslissing viel en zijn we reeds in vergevorderde voorbereiding van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan. We danken hiervoor de provincie West-Vlaanderen onder leiding van gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu en haar diensten van stedenbouw voor het geleverde werk. Ik denk dat we nu ongeveer 10 jaar bezig zijn. Het is tijd om de procedure af te ronden. Hopelijk landen we volgend jaar. Ondertussen moeten belangrijke horden genomen worden, namelijk de aankoop van de basis in haar totaliteit door de gemeente Koksijde. De schatting van de verkoopprijs door een door ons aangestelde officiële schatter ligt nog mijlenver van de schatting gedaan door de schatter van het aankoopcomité van de federale overheid. Het is nu zaak om een akkoord te vinden. Zoals gebruikelijk zal de oplossing in het midden liggen. Ik hoop een overeenkomst te kunnen bereiken tegen het eind van dit jaar. Het is belangrijk dat een compromis kan gevonden worden waarbij Koksijde de gelegenheid krijgt tot vervroegde ingebruikname van de stukken die voor de militaire overheid van geen nut meer zijn maar die voor Koksijde van primordiaal belang zijn. Ik denk alleen al aan de verhuis van onze technische diensten die gehuisvest zijn in gebouwen die dateren van voor de tweede wereldoorlog. Er is nog veel werk voor de boeg maar we zijn er klaar voor. Koksijde is de enige partner die de plannen die er liggen kan waarmaken. We zijn voor de federale overheid de beste waarborg. We werken voor de generaties die komen. Ik hoop hierbij dat men er ook rekening zal mee houden dat al bij al Koksijde een groot verlies leidt aan tewerkstelling.”

Schepen Guido Decorte: “Als gewezen gedeputeerde van de provincie ben ik blij dat we destijds het initiatief hebben genomen om een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan uit te werken en dat we geen tijd verloren hebben zodat we nu klaar zijn om straks de nieuwe uitdagingen aan te gaan en de reconversie van de basis voor onze bewoners verteerbaar te maken. Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost en ik hoop dat we volgend jaar kunnen afronden. Ik zal mijn beste beentje voorzetten om alles tot een goed einde te brengen.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.