Home > Nestor (12) uit Antwerpen krijgt twee Tsjechische dames (2,5 en 1,5 jaar) in Bellewaerde Park

Nestor (12) uit Antwerpen krijgt twee Tsjechische dames (2,5 en 1,5 jaar) in Bellewaerde Park

Geschreven op 13 maart 2024 om 12:17 door Mario De Wilde

Bellewaerde Park heeft er sinds kort drie nieuwe bewoners bij. Leeuw Nestor en leeuwinnen Numa en Maya stellen het goed in hun nieuwe thuis. Vandaag maakten de leeuwinnen voor het eerst kennis met Nestor én met het met het vernieuwd buitenverblijf. Vanaf 30 maart kunnen bezoekers de leeuwen bewonderen in het park. Het bezoek past in het Ex-situ kweekprogramma (EEP) van EAZA, de European Association of Zoos and Aquaria, waar Bellewaerde Park actief aan deelneemt. Hierin wordt een onderscheid gemaakt tussen noordelijke leeuwen (Panthera leo leo) en zuidelijke leeuwen (Panthera leo melanochaita). De drie nieuwelingen in Bellewaerde Park vallen onder de categorie noordelijke leeuwen.

Nestor is een mannetje van 12 jaar oud en komt uit de Zoo van Antwerpen. Hij krijgt er meteen twee vriendinnetjes bij waarmee hij hopelijk voor nakomelingen zal zorgen. Leeuwinnen Numa (1,5 jaar) en Maya (2,5 jaar) komen uit de Dvůr Králové Zoo in Tsjechië. Desondanks het voor alle leeuwen hun eerste verhuis was naar een andere dierentuin, is het transport zeer vlot verlopen.

Volgens de laatste officiële telling in 2002 zijn er in de wilde natuur nog 23.000 volwassen leeuwen, dus nu waarschijnlijk nog een stuk minder. Als populatie die jaar op jaar kleiner wordt, staan ze algemeen geklasseerd als ‘vulnerable’ (kwetsbaar) op de IUCN redlist. Al enkele jaren ondersteunt Bellewaerde Park financieel de leeuwen in Senegal, Niokolo-Koba National Park. Van deze ondersoort aan noordelijke leeuwen leven er nog maar 250 volwassen individuen in het wild. Dat we nu ook noordelijke leeuwen mogen ontvangen, voelt alsof de cirkel rond is.

De koning van het dierenrijk is een belangrijk onderdeel van Bellewaerde. Al sinds 1972 verblijven er leeuwen in het park. Ook de mascotte van Bellewaerde is Koning Leeuw. Vandaar dat het enthousiasme voor de aankomst van de nieuwe leeuwen dan ook zeer groot is.

Vernieuwd leeuwenverblijf
Vanaf 30 maart kunnen bezoekers de leeuw en leeuwinnen in hun nieuwe leefomgeving komen bewonderen. Het leeuwenverblijf werd vorig jaar volledig vernieuwd, goed voor een investering van bijna 3 miljoen euro. De omheining werd vervangen door natuurlijke water barrières. Daarnaast werden over de verblijven wandelbruggen geïnstalleerd en kan men binnen gluren in hun nieuwe dagstallen. Dankzij de aanpassingen aan hun habitat is het steeds mogelijk om de leeuwen te spotten.
vernieuwd leeuwenverblijf in Bellewaerde Park

Promotie voor abonnees van Zoo Antwerpen en Zoo Planckendael
Nestor was een vaste waarde in de Zoo van Antwerpen, aangezien hij daar geboren is. Heel wat trouwe bezoekers zullen hem daar missen. Vandaar dat Bellewaerde Park aan alle abonnees van Zoo Antwerpen en Zoo Planckendael een korting van 40%* geeft, op vertoon van het abonnement aan de kassa. Zo kunnen de abonnees Nestor bewonderen in zijn nieuwe thuis, alsook het park ontdekken én dat aan een voordelig tarief.
*korting geldig van 30 maart tot en met 7 juli 2024.

Nog meer heugelijk dierennieuws!
Giraffe Safiya (5,5 jaar) is in blijde verwachting. De baby giraffe zal, als alles goed verloopt, in de lente het eerste levenslicht zien. Safiya haar gewicht gaat inmiddels 1kg per dag omhoog. Af en toe kun je het girafje al zien schoppen in de buik. Vanaf de geboorte zal het jonge girafje buiten zichtbaar zijn voor de bezoekers. Al sinds de jaren 80 verblijven er Rothschildgiraffen in Bellewaerde Park. Vorig jaar werd het giraffenverblijf volledig vernieuwd en uitgebreid, waardoor er genoeg ruimte is voor een grote kudde giraffen. Er leven slechts 1.400 Rotschildgiraffen in het wild en 429 in dierentuinen (die lid zijn van EAZA), wat hen een zeldzame soort maakt. Vandaar dat de geboorte bevorderend is voor het Europees kweekprogramma van EAZA, waar Bellewaerde Park actief aan deelneemt. Daar draagt ook de komst van Zuri aan bij, die in januari de kudde kwam vervoegen. In totaal heeft Bellewaerde Park nu een kweekgroep van vier giraffen: Kamala (3 jaar), Zuri (3 jaar), Dumisani (5 jaar) en Safiya (5,5 jaar) die hopelijk binnenkort zal bevallen.

 

1 reactie

Leila
Geschreven op 2024-03-16 13:22:26
Zo leuk om te horen, zijn zij al aan elkar gewonen? Snel zullen wij kleine leos in de zoo hebben.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.