Home > Negen laureaten voor projectsubsidie-instrument ’20 jaar Brugge 2002’

Negen laureaten voor projectsubsidie-instrument ’20 jaar Brugge 2002’

Geschreven op 16 december 2021 om 10:38 door Mario De Wilde

In februari 2022 is het twintig jaar geleden dat ‘Brugge 2002, Culturele Hoofdstad van Europa’ van start ging. Via het tijdelijk projectsubsidie-instrument ’20 jaar Brugge 2002’ worden Brugse kunstenen cultuurorganisaties aangemoedigd om in de geest van ‘Brugge 2002, Culturele Hoofdstad van Europa’ verder werk te maken van een kunst- en cultuurstad van de toekomst. De tijdelijke projectsubsidie werd half september gelanceerd met de mogelijkheid om een dossier in te dienen tot 15 november ’21. Uiteindelijk werden er dertien aanvraagdossiers ingediend.
Alle voorstellen tot projecten dienen zich af te spelen tussen 1 februari en 30 november 2022.
Elk dossier werd beoordeeld op volgende criteria:
 De inhoudelijke kwaliteit van het voorstel.
 De concrete uitwerking van het voorstel.
 Het vernieuwend gehalte (nieuw talent, nieuwe vorm, nieuwe samenwerking).
 De samenwerking (indien van tel).
 De begroting en het budgetbeheer.
De jury stelde voor om negen dossiers een subsidie toe te kennen. Het College van Burgemeester en Schepenen volgt hun motivering. Zo wordt in totaal voor 73.500 euro impulssubsidies toegekend. We stellen de negen laureaten en hun projecten graag kort aan u voor:
1. De Republiek, nieuw documentaire-festival
In november 2022 presenteert De Republiek een nieuw vijfdaags documentaire-festival, en dit
in samenwerking met Cinema Lumière. Dit festival wil documentaires inzetten als hefboom
voor dialoog, waarbij de filmvertoningen omkaderd worden met nabesprekingen, workshops,
concerten … Voor die extra publiekswerking wordt samengewerkt met een breed
partnernetwerk (cultuur, welzijn, onderwijsinstellingen …).
De Republiek wordt ondersteund met een subsidie van 9.000 Euro.
2. BRYGGEN Bruges Strings, Four Seasons Recomposed
BRYGGEN Bruges Strings is de opvolger van Het Kamerorkest Brugge. Dit professionele strijkorkest onder leiding van Jolente De Maeyer is het enige in België dat zonder dirigent functioneert. In de ontwikkeling van een statisch orkest naar een dynamisch en veelzijdig ensemble wil BRYGGEN samen met een choreograaf aan de slag gaan met de compositie ‘Four
Seasons Recomposed’ van Max Richter. Het traject resulteert in een try-out, dat voorgesteld wordt aan een publiek van muziek-en dansliefhebbers, kinderen en jongeren. BRYGGEN wordt ondersteund met een subsidie van 11.000 Euro.
3. Buurtwerking Sint-Pieters, Socio-cultureel schuifhuis Sint-Pieters
Het buurtwerk Sint-Pieters wil in een sociale huurwoning een jaar lang een werking uitbouwen als ‘socio-cultureel schuifhuis voor Sint-Pieters’. Van februari tot november 2022 nemen kunstenaars hun intrek in de woning, om er een kunstaanbod in interactie met de wijk samen te stellen. De selectie van de kunstenaars gebeurt door een kunstbewonersraad, die hen ook begeleidt en ondersteunt. Het Socio-cultureel schuifhuis Sint-Pieters wordt ondersteund met een subsidie van 12.000 Euro.
4. DO vzw, Culture crossing Slotevent
Met ‘Culture Crossing’ legt DO vzw in de eerste helft van 2022 een traject af met Brugse cultuurhuizen (Openbare Bibliotheek, Cultuurcentrum, Musea Brugge, Het Entrepot, KAAP, De Republiek …) rond de diversifiëring van de doelgroepen van deze cultuurhuizen. Dit traject is gesubsidieerd via een Vlaamse projectsubsidie bovenlokaal cultuurbeleid.
Met het Slotevent wil DO vzw in september 2022 de verzamelde inzichten bundelen, via drie luiken: een reflectiedag voor cultuurprofessionals, een expo ‘Our Bruges’ en een slotgebeuren met alle betrokken partners. Het slotevent maakt geen deel uit van de Vlaamse subsidie. Culture crossing Slotevent wordt ondersteund met een subsidie van 12.500 Euro.
5. Avansa Regio Brugge, Café Winket
In het project ‘Café Winket’ bundelen zeven socio-culturele organisaties (Avansa, Brugge Plus, De Huizen, De Rode Antraciet, Pax Christi Vlaanderen, Tralies uit de Weg, Without Walls) hun krachten om een tijdelijke onthaalplek te creëren op de site van de Brugse gevangenis. Een maand lang (april – mei) wordt hier een werking opgezet als een plek voor debat, kunst, cultuur en ontmoeting. Hierbij worden zowel bezoekers, gedetineerden en gevangenispersoneel betrokken, alsook de buurtbewoners. De pilooteditie 2022 wil hierbij de start vormen van een jaarlijks terugkerend initiatief. Café Winket wordt ondersteund met een subsidie van 11.000 Euro.
6. Vzw Razor Reel, Talentontwikkeling FAYART
In 2021 werd een eerste editie van ‘FAYART pop-up kunsthuis’ georganiseerd in Kasteel Les Fayard. In aanloop naar de tweede tentoonstellingszomer wil organisator vzw Razor Reel talentversterkende trainingssessies organiseren voor de geselecteerde kunstenaars. Tijdens twee trainingsweekends worden workshops aangeboden rond thema’s als exposeren,
promotie maken, auteursrechten, het samenstellen van een portfolio … Met deze kwalitatieve omkadering wil de organisator ook de kunstenexpo FAYART verder professionaliseren. Talentontwikkeling FAYART wordt ondersteund met een subsidie van 6.000 Euro.

7. Jeugdhuis Comma, Konkoer
Jeugdhuis Comma wil met ‘Konkoer’ een nieuwe wedstrijd lanceren voor jong muzikaal talent van lokale bodem. Twee artiesten/bands worden geselecteerd en begeleid om muzikaal te groeien (via werkbudget, speel- en opnametijd, podiumkansen …). Op het tweedaags festival (april 2022) delen de geselecteerde acts ook het podium met een headliner. Zo wil Konkoer de opvolger worden van Commarocks. Konkoer wordt ondersteund met een subsidie van 6.000 Euro.
8. Cultuurcentrum Brugge, Retro Games
Sinds 2018 organiseert Cultuurcentrum Brugge het festival ‘Playtime’, dat focust op de raakvlakken tussen gaming, kunst en cultuur. Voor de editie 2022 nodigen ze de Vlaamse Retro Games Collectors (VRGC) uit om een onderdeel van het festival uit te werken, waarbij de focus ligt op de artistieke waarde van games en hun belang in culturele ontwikkeling. Via een
publiekswerkingsluik wordt hierrond extra duiding voorzien voor het game-minnend publiek. Retro Games wordt ondersteund met een subsidie van 4.000 Euro.
9. Roots Explosion, Rock against Racism
Roots Explosion organiseert in Jeugdhuis Comma een concertavond waarbij twee bands uit uiteenlopende genres (punk en reggae) het podium delen. Onder de noemer ‘Rock against Racism’ willen ze aansluiten bij een concerttraditie in de jaren 1980, waar muziekbands uit alle hoeken van het muzikaal spectrum een podium deelden als reactie op het escalerende racisme. Met deze nieuwe Rock against Racism wil Roots Explosion het gesprek rond racisme in onze tijden aanwakkeren. Hiertoe willen ze de concertavond laten voorafgaan door een lezing, die inhoudelijk inhaakt op de link tussen de thema’s muziek en racisme. Rock against Racism wordt ondersteund met een subsidie van 2.000 Euro.

Schepen van Cultuur Nico Blontrock kijkt alvast reikhalzend uit naar deze projecten: “Met de impulssubsidie 20 Jaar Brugge 2002 nodigden we Brugse kunsten- en cultuurorganisaties uit om met nieuwe projectvoorstellen voor de dag te komen. We moedigden hen aan om nieuwe vormen en nieuwe samenwerkingen te verkennen en dat in een dossier te gieten. De negen laureaten bevinden zich in een brede waaier aan cultuurvormen: van socioculturele ontmoeting tot film, van rock tot kunstparticipatie. Dankzij de toegekende subsidie kunnen ze in 2022 het experiment waar ze op broeden realiseren. Ik ben benieuwd naar de resultaten.”

De negen laureaten ontvangen 75 % van het subsidiebedrag bij aanvang van het project. Na uitvoering van het project wordt er gerapporteerd, op basis waarvan ook de uitbetaling van de overige 25 % wordt geregeld. Via die rapportage wil het Stadsbestuur ook de lessons learned van de betrokken organisaties in kaart brengen, om daar verder mee aan de slag te gaan.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.