Home > ‘Natuurpuntjes’ winnen tweede editie van Burgerbudget in Kortemark

‘Natuurpuntjes’ winnen tweede editie van Burgerbudget in Kortemark

Geschreven op 7 maart 2022 om 11:37 door Mario De Wilde

Een ‘Natuurpuntje’ in elke deelgemeente: dat voorstel van Natuurpunt Kern Kortemark sleept de overwinning in de wacht bij het gemeentelijk Burgerbudget, na een stemming door onze inwoners, de verschillende gemeentelijke adviesraden en het schepencollege. Eind 2020 keurde de gemeenteraad van Kortemark het reglement van het Burgerbudget goed. Volgens dat reglement voorziet Kortemark tijdens deze legislatuur voortaan elk jaar een maximumbudget van 5.000 euro om een voorstel uit te werken, ingediend door een burger, een vereniging of andere organisatie.
‘Verloren’ stukjes gazon opwaarderen
De tweede jaargang bracht zes kandidaten aan de start van het wedstrijdgedeelte: drie verenigingen en drie individuelen. De voorstellen gingen van een kleinschalig festival of een kroegentocht over een stukje recreatie op een nieuwe wijk tot een openbaar toilet in Werken, en dus ook Natuurpuntjes op ‘verloren’ stukjes gazon her en der in onze gemeente. “Te klein om op te voetballen, te kaal om te picknicken, te saai om naar te kijken, te duur om elke week weer te maaien, te kort om wat leven te behelzen”, zo omschrijven ze het. “Je vindt er op de Koutermolenwijk in Kortemark, in de Eikenlaan in Handzame, bij het speelplein in Edewalle, op de Koordhoekwijk in Zarren en in de Werethatuin in Werken. Er valt zo veel meer mee te doen.”

“Kleine natuurpuntjes kunnen het verschil maken voor mens en dier, met een insectenhotel in een vlinder- en bijenvriendelijke omgeving, met een speelboom en een heuveltje voor een natuurlijke oplossing voor wie nood heeft aan ruimte om even te spelen.” In hun plannen voorzien ze ook om het project samen met omwonenden tot stand te brengen. Zo’n 70 stemmers gaven aan wel mee de handen uit de mouwen te willen steken. Ze zullen dat al in de loop van 2022 kunnen doen.
360 stemmen voor 6 voorstellen
Er kwamen 360 geldige stemformulieren binnen: 339 vanuit het publiek, 21 vanuit de adviesraden. Beide groepen waren goed voor elk 35 procent van de stemmen. De laatste 30 procent van de stemmen lag in handen van het schepencollege. Dat besliste vrijdag laatst om zich unaniem te scharen achter de keuzes van het publiek en de adviesraden, waardoor niets meer veranderde aan de volgorde van de uitslag.
Die rangschikking zet het voorstel van Natuurpunt helemaal bovenaan, met mooie podiumplaatsen voor Zetelrock en Irie Vibes, twee festivals. Geen enkel projectvoorstel viel niét in de smaak: alle initiatieven haalden sowieso de drempel van stemmen van 25 verschillende inwoners.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.