Home > Natuurinrichting in de Blankaart (Houthulst en Diksmuide) gaat nieuwe fase in met nieuwe pomp en schuif

Natuurinrichting in de Blankaart (Houthulst en Diksmuide) gaat nieuwe fase in met nieuwe pomp en schuif

Geschreven op 24 september 2019 om 11:18 door Mario De Wilde

De natuurinrichting in de Blankaart (Houthulst en Diksmuide) gaat een nieuwe fase in. In het stroomgebied van de Engelendelft wordt het waterpeil voortaan apart geregeld door een nieuwe pomp en schuif. Daardoor kan het waterpeil in het volledige projectgebied De Blankaart verhoogd worden, zonder negatief effect op omliggend landbouwgebied. Gisteren werd het nieuwe waterpeil voorgesteld tijdens een terreinbezoek. Dat gebeurde in aanwezigheid van Carl Decaluwé, Gouverneur provincie West-Vlaanderen, Edgard Daemen, VLM, Koen Martens, VMM, Guido Vandenbroucke, Natuurpunt en Lieven Dejonckheere, Vlaamse Waterweg

Waterpeilverhoging fase 2 ingesteld 
Om het rietmoeras rond de Blankaartvijver te herstellen wordt in drie fasen een gebiedsdekkende waterpeilverhoging doorgevoerd.
In een eerste fase is een beperkte waterpeilverhoging doorgevoerd in een zone rond de Blankaartvijver. Deze fase is in 2012 uitgevoerd.
In een tweede fase wordt een gelijkaardige waterpeilverhoging doorgevoerd in de rest van het projectgebied (Merkembroek en Woumenbroek). De Vlaamse Milieumaatschappij heeft hiervoor een nieuw pompstation geplaatst op de waterloop Engelendelft. Het staat in voor de afwatering van de Engelendelft in het kanaal Ieper-IJzer en zorgt ervoor dat het bekken van de Engelendelft niet onder invloed komt van de waterpeilverhoging in het Blankaartbekken. De tweede fase is ingesteld op 23 september 2019.
In de definitieve fase derde wordt ieen peil ingesteld dat optimaal is voor moerasherstel en –ontwikkeling. Fase 3 kan ingaan wanneer de waterkering door De Vlaamse Waterweg nv en de Vlaamse Milieumaatschappij is afgewerkt en wanneer voldoende laaggelegen gronden zijn aangekocht.
Herstel van rietmoeras
Verspreid over het volledige projectgebied hebben we van 2009 tot 2019 werken uitgevoerd om lokaal rietmoeras te ontwikkelen. Deze werken zijn enkel uitgevoerd op percelen in eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos of Natuurpunt. Tot nu toe is ongeveer €3.000.000 geïnvesteerd door de Vlaamse overheid.

Bouw uitkijktorens en -platforms
In de zomer van 2019 zijn we gestart met de bouw van 2 uitkijktorens, 2 uitkijkplatform en een onthaalpunt. Deze kijk- en onthaalinfrastructuur vormt het sluitstuk van de inrichtingswerken die de voorbije 10 jaar zijn uitgevoerd (zie hieronder). In de zomer van 2020 zullen deze werken klaar zijn.

Een lange voorgeschiedenis
In de laatste decennia van de vorige eeuw zijn de natuurwaarden inde Blankaart sterk achteruitgegaan, voornamelijk door verdroging van de bodem en intensivering van de landbouw. In 1988 is een ruime zone in de IJzervallei, waaronder de Blankaart, aangeduid als vogelrichtlijngebied. Daardoor heeft de Vlaamse overheid de verantwoordelijkheid om de natuurwaarden in de Blankaart te herstellen en te ontwikkelen. Op 29 maart 2001 kwam hiervoor een raamakkoord tot stand tussen de Vlaamse minister voor leefmilieu en landbouw en alle betrokken actoren. Het raamakkoord heeft als doel om de veiligheid van de bewoners in het Blankaartbekken te garanderen de internationaal belangrijke natuurwaarden in het Blankaartbekken te behouden en verder te ontwikkelen  de inkomensverliezen van de betrokken landbouwers, veroorzaakt door een aangepast waterbeheer, te vergoeden.
Kort daarna werd een lokale grondenbank opgericht om de laaggelegen gronden (415 ha) te verwerven. Op 24 november 2006 is het natuurinrichtingsproject ingesteld om het natuurherstel te realiseren.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.