Home > Na vondst van opnieuw 16 transmigranten. Roep om VIP-patrouilles in Zeebrugge

Na vondst van opnieuw 16 transmigranten. Roep om VIP-patrouilles in Zeebrugge

Geschreven op 22 februari 2021 om 14:50 door Mario De Wilde

Vorige zaterdag werden zes transmigranten in Zeebrugge in een koelwagen aangetroffen, de woensdag ervoor waren dat er acht wat tot levensgevaarlijke situaties kan leiden. De politie heeft vorig jaar in totaal in West-Vlaanderen 1 866 transmigranten onderschept en opgepakt. Dat is 44% van het totaal aantal opgepakte transmigranten in ons land. Dat blijkt uit het antwoord van federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden op een parlementaire vraag van Kamerlid Yoleen Van Camp. “De cijfers tonen nogmaals aan dat West-Vlaanderen de meest getroffen provincie en Brugge de meest getroffen stad is. De mensensmokkelproblematiek blijft dus prangend. We moeten daarom een versnelling hoger schakelen om transmigratie aan te pakken”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en voorzitter van N-VA Brugge Maaike De Vreese .

De cijfers tonen het aantal onderschepte illegale transmigranten waarbij de volledige administratieve afhandelingsprocedure bij de politie werd doorlopen. Van de 4 238 onderscheppingen ging het in totaal om 3 075 unieke personen. Sommige personen werden dus meermaals opgepakt. Het gaat voornamelijk om personen uit Eritrea (41%), Algerije (12,7%) en Soedan (10,4%). “In Brugge alleen al werden er 1 254 transmigranten geregistreerd. In Oostende waren dat er 123 en in Blankenberge 81. In werkelijkheid zijn dat er nog veel meer, want de politie heeft door de coronamaatregelen minder kunnen controleren of zijn regelmatig overgegaan tot een verkorte afhandeling waarbij de illegale migranten niet werden overgebracht naar het politiekantoor ”, zegt De Vreese.

In Zeebrugge werden er in totaal maar liefst 1 141 transmigranten in 2020 geregistreerd. De aanhoudende problematische situatie zorgt in Zeebrugge al een ganse tijd voor onrust en een onveiligheidsgevoel. N-VA Brugge pleit daarom voor een striktere en ontradende aanpak met VIP-patrouilles in Zeebrugge. VIP staat voor ‘Very Irritating Police’. Het is een aanklampende aanpak waarbij de politie veelvuldig controleert en zeer strikt de regelgeving doet naleven. Raadslid Nele Caus zal op de volgende gemeenteraad voorstellen om de zogenaamde ‘VIP-patrouilles’ in te voeren. ‘Controleer de illegale transmigranten tot vervelens toe. Spreek ze aan, controleer de papieren, neem ze op en herhaal dit alles zo lang en zo vaak als nodig. Laat iedereen beseffen dat elke melding van overlast, geweld, intimidatie, enzovoort meteen en kordaat zal worden opgevolgd.’ legt Brugs raadslid Caus uit. ‘Dit vereist dat de politie permanent en zeer zichtbaar aanwezig is in het straatbeeld. Onze lokale politie kan daarvoor ook bijstand van de federale politie vragen.’

‘Om dit lik-op-stuk beleid een kans te geven vragen we Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Mahdi en Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden de capaciteit in de gesloten centra en de inspanningen van het federaal niveau drastisch te verhogen”, aldus De Vreese.

Vorige zaterdag nog werden zes transmigranten in Zeebrugge in een koelwagen aangetroffen, de woensdag ervoor acht.  “De transmigranten werden in Frankrijk in de koelwagens gestopt. Dit is levensgevaarlijk. Er dient dringend overleg te zijn met de Franse autoriteiten over deze uit de hand gelopen situatie. Bovendien moeten we ervoor zorgen dat we de Zeebrugse haven goed bewaken en beveiligen zodat ze niet de zwakste schakel is en onderdoet voor de haven van Calais. Daarom is het nodig om met de Britten een slagkrachtig akkoord af te sluiten. Dat akkoord moet het mogelijk maken om meer controles uit te voeren, meer bewaking en beveiliging voor onze haven te realiseren en extra te investeren in onze snelwegparkings”, aldus De Vreese.

‘Nog steeds wordt op onze snelwegparkings in vrachtwagens geklommen zonder dat daar sancties zijn aan gekoppeld. Volledige ladingen dienen daarom vernietigd te worden. Onze bedrijven lopen hierdoor economische schade. Mijn wetsvoorstel om inklimming in vrachtwagens strafbaar te stellen dient eindelijk goed gekeurd te worden.  Ten slotte moeten we blijven ijveren voor terugname-akkoorden met landen van herkomst en een nieuw Europees asiel- en migratiebeleid naar Australisch model. Anders blijft het dweilen met de kraan open”. Besluit De Vreese.

Overzicht aantal geïntercepteerde personen per grondgebied:

-Zeebrugge 1141

-Brugge 101

-Sint-Andries 7

-Lissewege 5

-Oostende 123

-Blankenberge 81

-De Panne 56

-Wielsbeke 52

-Kortrijk 22

-Aalbeke 4

-Nieuwpoort 20

-Waregem 17

-Bredene 14

-Izegem 13

-Kortemark 11

-Roeselare 11

-Wevelgem 11

-Ichtegem 11

-Koksijde 8

-Oostrozebeke 8

-Damme 7

-De Haan 7

-Knokke-Heist 9

-Wingene 6

-Middelkerke 4

-Oostkamp 4

-Zedelgem 4

-Anzegem 3

-Hulsthout 3

-Meulebeke 3

-Menen 3

-Poperinge 3

-Bellegem 2

-Deerlijk 2

-Dentergem 2

-Ieper 2

-Zwevegem 2

-Ardooie 1

-Beernem 1

-Ooigem 1

-Tielt 1

-Zuienkerke 1

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.