Na De Haan en Blankenberge maakt nu ook Middelkerke de Click
Na De Haan en Blankenberge is Middelkerke de derde kustgemeente die de Click maakt. De Click is een project onder impuls van Fost Plus om verpakkingen van consumptie onderweg en zwerfvuil in de juiste vuilnisbak te gooien. Doordat het wenselijke gedrag beloond wordt met koopkracht bij de lokale handelaars, stimuleert de Click een mentaliteitswijziging met betrekking tot zwerfvuil en verpakkingsrecyclage. De inwoners en toeristen van Middelkerke voegen zich zo bij de groeiende groep van ‘Clickers’. Het Click-project loopt reeds in De Haan, Blankenberge, Antwerpen en Namen. De teller staat vandaag[1] op 8.100 gebruikers die samen 17.400 keer de Click maakten.
“Met de Click slaan we een dubbele slag: zwerfvuil verminderen en meer verpakkingen inzamelen voor recyclage”, zegt Steven Boussemaere, Director Innovation & Business Development bij Fost Plus. “Dankzij het beloningsmechanisme met Circular UCoins voor elk gescand stuk afval, stimuleren we de juiste sorteerhandeling. De app laat iedereen toe altijd en overal hun steentje bij te dragen.” De Circular UCoins die je daarbij opspaart, kan je inwisselen tegen voordelen bij de lokale handelaars. Die impuls voor het lokale economische weefsel was handelaar Ben Goor van Cosea niet ontgaan. “Middelkerke is een gezellige en democratische badplaats. Ik kan een project als de Click hier alleen maar toejuichen. Ik heb daarom meteen toegezegd gezegd toen men me vroeg om vouchers aan te bieden. Het is belangrijk om positief gedrag te belonen. Wie hier een voucher komt inwisselen krijgt gratis slagroom bij een warme drank naar keuze of een gratis koffie bij aankoop van 2 dagschotels; dat is dus meer waar voor hun geld. En zo leren mensen mijn zaak meteen ook kennen.”
Een modelgemeente inzake openbare netheid
“We willen van Middelkerke een gemeente maken waar het goed vertoeven en ondernemen is.”, zegt Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke. “Zo voorzien we in 2022 nieuwe afvalbakken voor gescheiden ophaling in het openbare domein en plaatsen we tussen nu en 2025 met de nieuwe sorteerstraten jaarlijks acht extra ondergrondse afvalcontainers in de toeristische zone. Een nieuw reinheidsplan moet ook de inzet van de dienst Beheer Openbaar Domein efficiënter maken. De samenwerking met Fost Plus en de activatie van de Click kadert perfect in deze plannen. Dankzij de Click slaan we de handen in elkaar om het nog beter te doen en zwerfvuil uit Middelkerke te bannen.”
PMD uit straatvuilnisbakken voorsorteren
Initiële testen tonen aan dat zo’n 20 tot 25% van de inhoud van straatvuilnisbakken uit PMD bestaat. Toch is het niet overal wenselijk om dubbele inzameleilanden voor PMD en restafval te installeren. Wanneer de kwaliteit van het ingezamelde PMD te laag is, kan het niet gesorteerd worden op de PMD-sorteerlijnen voor de huis-aan-huis ingezamelde zakken. Deze maken 90% van de productie uit. Sorteerlijnen zijn bijgevolg afgesteld op hun samenstelling. In een voorsorteercentrum worden de verpakkingen van het restafval gescheiden. Die verpakkingen vervolgen daarop hun gewoonlijke weg in de recyclageketen, samen met de inhoud van de huis-aan-huis ingezamelde PMD-zak. Fost Plus werkt nauw samen met de milieudienst van Middelkerke voor het organiseren van de ophaalrondes.
“We nemen hier duidelijk onze regierol op. We evalueren wat de meest (kosten)efficiënte manier is om het aandeel ingezamelde verpakkingen voor recyclage buitenshuis te verhogen. Daarbij bouwen we verder op de sterktes van het bestaande systeem thuis”, besluit Steven Boussemaere. www.the-click.be