Home > Musica Flandrica Damme groeit door in aperitiefconcerten De Appelvink

Musica Flandrica Damme groeit door in aperitiefconcerten De Appelvink

Geschreven op 12 april 2023 om 17:53 door Mario De Wilde

De zondagse boekenmarktconcerten van Musica Flandrica Damme gaan volgende winter door onder de noemer aperitiefconcerten De Appelvink. Dat zijn de organisatoren overeengekomen. Na meer dan 170 concerten geven de vrijwilligers de fakkel door. De nieuwe reeks concerten start op 8 oktober 2023. De doelstelling blijft: mensen door kwalitatieve muziek even laten stilvallen op zondagvoormiddag.

Musica Flandrica startte jaren geleden op aangeven van het West-Vlaamse provinciebestuur met Frank Deleu. Die wou door muziek erfgoedplekken die niet toegankelijk waren meer ontsluiten. Dit leidde tot concerten in het Damse stadhuis en de kerken in Vivenkapelle, Hoeke en Damme-centrum. In het begin waren de concerten gericht op Vlaamse polyfonie. De uitvoering bleven altijd kleinschalig en intiem. Toen de provincie het project beëindigde, werd de organisatie in Damme ondergebracht in de schoot van VVV Damme en later de dienst toerisme. De concerten evolueerden naar boekenmarktconcerten op de tweede zondag van de maand. Daarnaast werden ook kerstconcerten georganiseerd in de neogotische kerk van Vivenkapelle.

Een trouwe groep vrijwilligers zette jaren de schouders onder de Musica Flandrica-concerten. Frank Deleu nam jarenlang de programmatie verder op zich. Verder zijn er Marie-Paule Wouters, Judith Van Broeck, Freddy en Chris Masson, Johan Cloetens. Verder zijn er Bert Van Haecke en later Francis Gevaert vanuit de stedelijke toeristische dienst. “Hun werk vloeit in het najaar 2023 over naar de Damse organisatie De Appelvink”, bevestigt burgemeester Joachim Coens. “We zijn dankbaar dat in onze stad een intieme muzikale traditie werd opgebouwd en dat deze straks onder een nieuw elan wordt voortgezet.”

Van oktober tot mei zal De Appelvink verschillende concerten organiseren op verschillende locaties in Damme. Daarbij zullen ook de aperitiefconcerten op de tweede zondag van de maand behoren. Het eerste concert in de nieuwe reeks is ‘Liederen over hartstocht, melancholie en afscheid’ door Anna Nuytten (mezzosopraan) en Thomas Langlois (renaissanceluit en theorbe) en vindt plaats op zondag 8 oktober 2023. Info en tickets via www.deappelvink.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.