Museum Sint-Janshospitaal wordt vanaf half december kloppend en warm hart van Brugge
Het Sint-Janshospitaal in Brugge, een van de oudste en best bewaarde hospitaalgebouwen van Europa, heropent op 16 december als volledig nieuw, eigentijds museum. Het nieuwe museum is opgevat als een plek die tot het hart spreekt, waar gastvrijheid – in alle betekenissen van het woord – en zorg(en) door de eeuwen heen centraal staan. Het magnifieke Sint-Janshospitaal staat al bijna negen eeuwen te schitteren in het hart van de Brugse binnenstad. Hier werden vanaf 1150 zieke en behoeftige mensen opgevangen. Iedereen die verzorging of een slaapplek nodig had, was er welkom. De kunstwerken, die er tot vandaag worden bewaard, zijn speciaal voor het hospitaal gecreëerd om hoop en troost te bieden aan de zieken en stervenden of kracht en inspiratie aan de zusters die hen verzorgden.
Zo bezit het Sint-Janshospitaal een uniek ensemble schilderijen van Hans Memling, de tweede grootste collectie Memlings ter wereld, gemaakt in opdracht van de zusters van het hospitaal. Maar daarnaast is er ook een heel diverse collectie schilderijen en beelden van geneesheiligen en van alledaagse gebruiksvoorwerpen zoals kasten, medische instrumenten en apothekerspotten.
In het nieuwe museum zullen mensen kunnen ontdekken hoe het was om ziek te zijn doorheen de eeuwen, hoe we vroeger en vandaag omgaan met afscheid en rouw. Het Museum Sint-Janshospitaal wordt het kloppend hart van de stad, een warme plek waar iedereen welkom is, net zoals vroeger. De bezoeker kan dan ook zijn of haar eigen hartslag letterlijk verbinden met het voormalige hospitaal.
De nieuwe opstelling van het museum verbindt de geschiedenis van het hospitaal en haar collectie met universele thema’s zoals gastvrijheid, empathie, leven en dood, lichaam en ziel, lijden, zingeving en zorg. Hedendaagse kunstwerken versterken en actualiseren dit verhaal. Zij slaan de brug naar de belevingswereld van ‘nu’.
Zo kan de bezoeker vanaf 16 december niet enkel de bekende topstukken van het museum ontdekken, maar ook kennismaken met enkele verrassende hedendaagse werken zoals het nieuw aangekochte beeldhouwwerk ‘Liggende Arcangelo’ (2023) van Berlinde De Bruyckere en ‘The Bridge’ van de Australische kunstenares Patricia Piccinini, dat speciaal in opdracht van het museum gecreëerd werd. Samen vertellen ze historische en universele verhalen rond zorg, empathie en gastvrijheid.