Home > Mu.ZEE Oostende pakt uit met drie boeiende tentoonstellingen

Mu.ZEE Oostende pakt uit met drie boeiende tentoonstellingen

Geschreven op 25 september 2020 om 09:49 door Mario De Wilde

De komende maanden openen er in het Mu.ZEE, het museum voor moderne en hedendaagse kunst in Oostende, drie tentoonstellingen de deuren. Hierbij staan steeds de mens als creatief, sociaal en nieuwsgierig wezen in interactie met zijn directe omgeving en de wereld centraal, met zowel werken uit de eigen collectie als tijdelijke opstellingen die inspelen op de actualiteit.

Trance-Action. Een meditatieve wandeling doorheen de collectie – van Baloji tot Van Severen
19/09/2020 – 03/01/2021
Trans-Action
‘Trance-Action’ neemt ons mee langs ambachtelijke weeftechnieken, de productie van auto-onderdelen en de verwerking van ruwe grondstoffen tot bouwmateriaal. Door een repetitieve en vaak razendsnelle beweging van handen en lichamen ontstaat er een object. Kleinschalige fabricages en omvangrijke industrieën zetten eenzelfde ritmisch proces in gang: de maker maakt. De hypnotiserende cadans van de actie maakt de mens tot een machine. Op dat moment neemt de handeling het over van het Zelf en maakt de haastigheid ruimte voor sereniteit. ‘Trance-Action’ leidt ons naar dit specifieke kantelpunt van rusteloosheid naar rust. Het onderzoekt de manier waarop herhaling en patronen ons kunnen bevrijden van hectiek en ons in contact kunnen brengen met het innerlijke zijn.

“We are all marionettes in an absurdist theatre whose elementary rationality could actualize, at least theoretically, our communal destiny and the precariousness of a common human condition.” (Sammy Baloji)

Met werk Giovanni Anselmo, Richard Artschwager, Sammy Baloji, Guy Berbé, Rob Birza, Kasper Bosmans, Marcel Broodthaers, Daniel Buren, Pol Bury, Sara Sejin Chang (Sara van der Heide), Guy Degobert, Jo Delahaut, Jan Dries, René Heyvaert, Ann Veronica Janssens, Gabriel Kuri, Walter Leblanc, Marcel Maeyer, Valérie Mannaerts, Marcel Mariën, Hana Miletić, Mario Merz, Marc Nagtzaam, Grace Ndiritu, Roger Nellens, Jozef Peeters, Giuseppe Penone, Marc Rossignol, Emile Salkin, Richard Serra, Éric Van Hove, Dan Van Severen, Georges Vantongerloo, Marthe Wéry

Met geluidsinstallatie van Céline Mathieu

Curators: Leroy Meyer, Sofie Dierickx & Vincent Van Laeken (Curatorial Studies KASK Gent)

Enter #12/Moussem Collection : Being Places, Randa Maroufi
24/10/2020 – 24/01/2021
Les Intruces – Mhajbi- (c) Randa Maroufi
Randa Maroufi is beeldend kunstenaar en filmmaker. Ze laat zich inspireren door mensen en hun interacties op straat, op pleinen en in parken. De mens is een sociaal dier dat van nature gezelschap opzoekt. Onderlinge contacten gaan altijd gepaard met gedragscodes, patronen en routes. Maroufi observeert deze en creëert vervolgens nieuwe beelden die de grens aftasten tussen fictie en realiteit. Ze volgt jongeren die doelloos rondhangen in een verlaten en vervallen pretpark in Casablanca (Le Park, 2015). In Stand-by-office (2017) zien we mannen in maatpak rondlopen en interageren met collega’s in een kantoorgebouw in Amsterdam. Het blijken uiteindelijk vluchtelingen te zijn die een tijdelijk onderkomen vonden in een ‘gekraakt’ administratief gebouw in West-Amsterdam. Intussen zijn de vluchtelingen daar vertrokken en doet de plek opnieuw dienst als stadsloket. De film getuigt van dit korte intermezzo en roept de nodige vragen op. Wat is vals en wat is waarheidsgetrouw? Randa Maroufi gebruikt strategieën die doen denken aan documentaire genres maar bij nader inzien blijken de fotografische en filmische beelden in scène gezet. De mensen in beeld worden personages. Ze worden als pionnen in de publieke ruimte geplaatst. Elk detail in beeld speelt een rol in de atmosfeer die door de kunstenaar gecreëerd wordt. Geen enkele pixel blijft onbenut of ongecontroleerd. Hoewel Maroufi voornamelijk statische en zeer trage beelden maakt, laten ze geen verveling toe. De beelden zitten vol informatie die we niet willen mislopen. Tegelijk besluipt ons een gevoel van onbehagen. Er klopt iets niet. Wat is daar gaande? De kunstenaar raakt met haar werk doelbewust een aantal maatschappelijke thema’s aan zoals genderongelijkheid en migratie. Ze speelt daarbij zowel met onze vooringenomenheid als met onze drang naar prikkels en entertainment.

Randa Maroufi werd door Mu.ZEE en Moussem uitgenodigd om in het kader van Enter tentoon te stellen. In Being Places brengt de kunstenaar een aantal recente werken: Les Intruses , een fotoreeks, de film Bab Sebta (2019) en Diwana (2018-2020) een reeks van blauwdrukken of cyanotypes.

Joris Ghekiere
16/01/2021 – 23/05/2021
Zonder titel, 56 x 77 cm, 1991. Courtesy of Joris Ghekiere Foundation Locatie: Mu.ZEE
De Belgische kunstenaar Joris Ghekiere (1955 – 2016) was een gepassioneerd reiziger. Tijdens zijn talrijke en vaak lange tochten doorheen onder meer Japan, China en India zette hij zijn indrukken en gedachten op papier; niet in woorden maar in beelden. Gaandeweg creëerde de kunstenaar als het ware een mobiel atelier en werkte zo aan een rijk corpus van werken op papier.

Deze werken, gemaakt te midden van indrukwekkende landschappen of onder invloed van de rijkdom van andere culturen, hebben een veel persoonlijker karakter dan de vaak monumentale olieverfschilderijen die de kunstenaar maakte in zijn vertrouwde atelier. Zo is Joris Ghekiere zelf opvallend veel aanwezig in de tekeningen en kan je als toeschouwer bijna voelen hoezeer hij het landschap aftast of zich verwondert en openstelt voor de esthetiek of gebruiken van andere culturen. De tekeningen, aquarellen, schetsen en collages die Joris Ghekiere gemaakt heeft gedurende zijn reizen vormen samen een wel heel bijzonder en boeiend reisverslag.

Romestraat 11
8400 Oostende
T 059 50 81 18
info@muzee.be

www.muzee.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.