Home > Mostaard Wostyn bestaat 150 jaar: groot zomerfeest voor iconische lekkernij uit Torhout

Mostaard Wostyn bestaat 150 jaar: groot zomerfeest voor iconische lekkernij uit Torhout

Geschreven op 6 april 2019 om 07:40 door Mario De Wilde

Mostaard Wostyn bestaat 150 jaar en dat zal op zaterdag 1 juni uitbundig gevierd worden met een volksfeest in het stadspark van Torhout. Het verhaal van Mostaard Wostyn ging immers van start in 1896 toen Torhoutenaar Ivo-Jacob Wostyn en zijn broer Désiré besloten om voltijds op de mosterdproductie te makn. Ze maakten hun pikante lekkernij volgens een uniek, geheim recept dat van generatie op generatie werd doorgegeven. In 1996 namen Piet Wostyn, achterkleinzoon van Ivo-Jacob, en Annick Dedoelder de zaak over. Zij produceren hun mosterd nog altijd op ambachtelijke wijze en volgens het 150 jaar oude familierecept. Aanvankelijk gebeurde de productie achter hun charmante mosterdwinkeltje op het Conscienceplein, maar sinds 2004 maakt Piet zijn straffe streekproduct in een atelier langs de Oude Gentweg. Eind 2003 opende daar ook het mosterdmuseum de deuren. Na 24 jaar beginnen Piet en Annick er stilaan aan te denken om de fakkel door te geven. Zoon Ilja (23) staat klaar om de productie over een paar jaar over te nemen van zijn vader. Dochter Sarah (33) zal de winkel en administratie overnemen van Annick. De mosterd van Wostyn is een zuiver product op basis van zaad, azijn, water en zout. Het proces van zaad tot potje neemt vijf dagen in beslag. Dat is het grote verschil met industriële producenten. Daar verloopt de productie veel sneller door de toevoeging van allerhande stoffen. Mostaard Wostyn wordt tot ver over de landsgrenzen gesmaakt. De bekendste afnemer was ongetwijfeld het Spaanse toprestaurant El Bulli, dat vijf keer tot beste restaurant ter wereld werd verkozen maar in 2011 de deuren sloot. Ook het Deense toprestaurant Noma, intussen ook al vier keer verkozen tot beste van de planeet, is een afnemer van Mostaard Wostyn.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.